Zolang er geen nieuwe regeling is voor het heffen van belasting op spaargeld in box 3, komt er een tijdelijke regeling die recht doet aan het werkelijke rendement. Het kabinet gaat daaraan werken naar aanleiding van een motie die door de Tweede Kamer is aangenomen.
Kamerleden Idsinga (VVD), Van Dijk (CDA) en Grinwis (ChristenUnie) hadden tijdens het debat over fiscale zaken een motie ingediend waarin de regering werd verzocht om tussentijdse oplossingen voor spaargeld binnen box 3 te verkennen. Die motie is unaniem aangenomen. Een motie om belasten van werkelijk spaarrendement in het Belastingplan 2022 op te nemen, werd verworpen.
Er komt ook een laatste overgangsoplossing voor mensen die te maken gaan krijgen met een hoge belastingaanslag vanwege een uitkering in het kader van de levensloopregeling. Tot slot heeft de Kamer het kabinet ook gevraagd om voor 1 oktober uit te zoeken wat gedaan moet worden aan de knelpunten in de uitvoering van de Wet DBA. Tot die datum geldt dat nog niet wordt gehandhaafd.
Geen woord over de onrechtmatige “forfaitaire vermogensverdeling ” waarbij een niet onbelangrijk deel van spaargeld belast volgens het veel hogere tarief voor beleggingen.
De Nederlandse banken leveren in alle details de gegevens van spaarrekeningen aan bij de belastingdienst. Als “service” worden de gegevens door de belastingdienst zelf al ingevuld op de digitale aangifte.
Vervolgens wordt forfaitair medegedeeld, dat dit alles terzijde wordt
gesteld en komt er een honderden euro`s hoger belastingbedrag uit.
Reeds in 2016 waarschuwde de Raad van State voor de individuele schade die belastingplichtigen kunnen verwachten bij ten onrechte werken met “forfaitair denken ” door de belastingdienst.
De Tweede Kamer is bij herhaling door organisaties op dit enorme onrecht gewezen, maar het Kabinet doet niets en de volksvertegenwoordigers laten zich met kluitjes het riet insturen.
Hun versie van Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur, die als eis werden gesteld bij uitoefenen van hun functie en waarvoor een ambtseed werd afgelegd.
Als ik bij mijn belastingopgave voor box 3 een fictief vermogen opgeef dan word ik bestraft door de overheid
Als de overheid mij belast in box 3 op basis van een
fictief rendement dan gaat de overheid vrij uit
Als ik bij mijn belasting opgave voor box 3 een fictief
vermogen opgeef , dan word ik bestraft
Als de overheid mij belast op basis van een fictief
rendement, dan gaat de overheid vrij uit
De overheid werkt blijbaar graag met ficties. Want ook bij het UWV wordt een arbeidsongeschiktheid op basis van fictieve banen berekend.
Meestal is het in het voordeel van de overheid zelf zonder risico’s. Belastingdienst kan makkelijk innen. Een laag inkomen onder sociaal minimum interesseerd ze niet. En de meesten hebben niet de energie/kennis of de centjes om ook nog eens een zaak bij de bestuursrechter te starten. Kost ook geld wat je zo te zien ook niet terug krijgt. Want boven genoemd oordeel laat zien dat het aan de wetgever is om actie te nemen. Maar die zijn alleen maar bezig met zichzelf – formatie!?