Volgens het CPB maken bedrijven bij een faillissement meer kans op een succesvolle doorstart als de rechten van schuldeisers worden beperkt. MKB-Nederland ziet echter niets in het voorstel van het CPB, omdat dit ten koste zou gaan van MKB.
Eerder deze week publiceerde het CPB het voorstel ‘in vier stappen naar efficiëntere faillissementswetgeving’. Daarin komt CPB met voorstellen om de insolventiewetgeving aan te passen en zodoende meer reorganisatiemogelijkheden te creëren.
Beperk rechten preferente schuldeisers
MKB-Nederland juicht het nemen van maatregelen voor betere doorstartkansen toe, maar uit kritiek op het feit dat de rechten van de Belastingdienst als zogenoemde preferente schuldeiser buiten beschouwing worden gelaten. Volgens MKB-Nederland zijn dat echter juist de schuldeisers die altijd al de grootste hap uit de ruif nemen en moeten dan ook juist diens rechten worden beperkt. Hans van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, wijst erop dat de rechten van concurrente schuldeisers, waaronder vooral MKB, nu al zeer beperkt zijn.
Faillissement voorkomen
Het CPB doet ook voorstellen om het wetsvoorstel Continuïteit Ondernemingen II te verbeteren. Daar kan MKB-Nederland zich wel in vinden. Het wetsvoorstel houdt in dat schuldeisers verplicht akkoord gaan met een regeling om te voorkomen dat een bedrijf failliet gaat.
Geef de onderneming wel een kans, de ondernemer- inclusief directie en MT- niet.