Het als accountantskantoor samenwerken met, opzetten of houden van een eigen administratiekantoor binnen het eigen netwerk van het accountantskantoor is met ingang van 1 januari 2018 zo goed als verboden. De nieuwe Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen (NVKS) maken dit de facto onmogelijk.Er zijn steeds meer accountantskantoren die een samenwerking hebben met een administratiekantoor of die zelf een administratiekantoor hebben opgezet. Nieuwe regels van de NVKS, die per 1 januari 2018 ingaan, maakt dat (bijna) onmogelijk. Dit artikel is een eerste in serie over de nieuwe Nadere Voorschriften KwaliteitsSystemen (NVKS). Dit eerste artikel gaat over samenwerkingsvormen tussen accountants- en administratiekantoren.
Opzet van de regelgeving in de NVKS
De NBA vindt het onwenselijk dat er een zichtbaar verband kan bestaan tussen accountantskantoren en administratiekantoren met verschillende kwaliteitsstandaarden. Dat zou afbreuk kunnen doen aan het accountantsberoep. Met dit gegeven beleidsuitgangspunt heeft de NBA deze nieuwe regelgeving opgesteld.
De kwaliteitsstandaarden voor de accountant mogen niets regelen voor andere beroepsgroepen dan accountants. Dat is in de Wet op het Accountantsberoep expliciet verboden. Daarmee moest worden gezocht naar een andere mogelijkheid om een zichtbare samenwerking onmogelijk te maken en die is gevonden.
In artikel 8 lid 2 van de NVKS is dat als volgt geformuleerd:
‘Een accountant is alleen betrokken bij de bedrijfsvoering van een accountantseenheid, indien hij geen informatie heeft die erop wijst dat:
- de accountantseenheid; of
- een in Nederland gevestigd ander onderdeel van het netwerk, een opdracht als bedoeld in het eerste lid laat uitvoeren door een ander dan een eindverantwoordelijke accountant of eindverantwoordelijk professional.’
Dat komt in de praktijk op het volgende neer: De NVKS verbiedt accountants om te werken op een accountantskantoor wanneer duidelijk is dat dit kantoor samenwerkt (onderdeel van het netwerk) met een kantoor waar assuranceo-pdrachten of aan assurance verwante opdrachten worden uitgevoerd die niet onder de verantwoordelijkheid vallen van een accountant.
Het is dus niet de samenwerking met het administratiekantoor die wordt verboden, maar het is uiteindelijk voor een betreffende accountant verboden om te werken op je eigen kantoor. En dat betrokken zijn in artikel 8 van de NVKS moet zeer ruim worden uitgelegd. In de algemene toelichting wordt in paragraaf 2.1 voor het begrip betrokken zijn een aantal voorbeelden gegeven. Genoemd worden beveiliger, cateringmedewerker enzovoorts.
Wanneer is er sprake van samenwerken?
Voor het begrip samenwerken is aansluiting gezocht bij de bestaande definitie “netwerk” uit de begrippenlijst van de COS.
‘Een grotere structuur:
- die gericht is op samenwerking; en
- die duidelijk gericht is op: winst- of kostendeling, of het delen van gemeenschappelijk eigendom, zeggenschap of bestuur, gemeenschappelijke beleidslijnen en procedures inzake kwaliteitsbeheersing, een gemeenschappelijke bedrijfsstrategie, het gebruik van een gemeenschappelijke merknaam, of een aanzienlijk deel van de bedrijfsmiddelen’
Met name de definities onder b zijn van belang. Hierin staat de bepaling ‘of’. Dat betekent dat als aan een van de voorwaarden wordt voldaan, er sprake zal zijn van een netwerk.
Een paar voorbeelden:
- Het administratiekantoor zit op hetzelfde adres als het accountantskantoor, heeft een andere naam. Het administratiekantoor deelt wel de automatisering met accountantskantoor. Naar onze mening is sprake van een netwerkorganisatie;
- Het administratiekantoor en accountantskantoor zijn beide werkmaatschappijen van dezelfde holding. Naar onze mening is sprake van een netwerkorganisatie.
- Het administratiekantoor zit op een heel ander adres met een andere naam en andere eigenaren en er wordt alleen onderling doorverwezen. Zolang er geen sprake is van een gezamenlijke strategie is er naar onze mening geen sprake van een netwerkorganisatie.
En zo zijn er nog meer mogelijkheden in de praktijk gangbaar die apart moeten worden beoordeeld.
Samengevat
Het samenwerken met, opzetten of houden van een eigen administratiekantoor binnen het netwerk is met ingang van 1 januari 2018 in bijna alle gevallen verboden. In een volgend artikel gaan we na wat nog wel mogelijk is.
Gert van de Brink AA is verbonden aan Full • Finance, dit artikel is op persoonlijke titel geschreven.
Geen probleem hoor. Ons high technische administratiekantoor staat open voor de meeste vormen van samenwerking met accountants
Voor ons ook geen probleem.
http://www.jouwadministratie.online
Ik lees: laat uitvoeren door een ander dan een eindverantwoordelijke accountant of eindverantwoordelijk professional.’”
Een recent opgeleide, vakbekwame RA die zich heeft laten uitschrijven uit het accountantsregister kan naar mijn mening op grond van zijn/haar opleidingstitel zonder probleem worden gekwalificeerd als eindverantwoordelijk professional.
Beste Jan, ik lees dat wat anders. In de definitie van de NVKS staat: eindverantwoordelijke professional = niet-accountant in een accountantskantoor die eindverantwoordelijk is voor de uitvoering van een opdracht die gelijkwaardig is aan een assurance- of aan assurance verwante opdracht onder toepassing van andere regelgeving dan de NV COS. Daarmee wordt volgens mij, bijvoorbeeld, een IT-auditor (RE) bedoeld, die assurance kan geven onder toepassing van andere regelgeving dan de NV COS (maar die daar in essentie wel op lijkt). Een accountant die zijn/haar titel inlevert, mag natuurlijk op een administratiekantoor werken, maar dat is niet waar het hier om gaat.
Adeldom verplicht. Logische regelgeving. Als accountantskantoor heb je te maken met regelgeving. Omzeilen door een administratiekantoor op te richten is een teken van zwakte. Samenwerken met een administratiekantoor zou moeten kunnen maar dan wel volgens de regelgeving voor accountants.