Ahold heeft een groot aantal merken ondergebracht in Zwitserland en laadt daarmee de schijn op zich van belastingontwijking. Dat stelt de FNV.
De FNV eiste dat Ahold openheid geeft over deze fiscale constructie. Uit onderzoek dat de FNV heeft laten uitvoeren door het bureau SOMO blijkt dat Ahold veel merken en patenten heeft ondergebracht in het Zwitserse Ahold Licensing Sarl, terwijl Ahold daar nauwelijks reële economische activiteiten heeft. Het gaat volgens SOMO om 350 actieve handelsmerken, waarvan Etos de bekendste naam is. ‘Vanwege een gebrek aan publieke informatie is het binnen dit onderzoek echter niet mogelijk geweest om vast te stellen of Ahold dochterondernemingen in Nederland of elders ter wereld royaltybetaling doen aan de Zwitserse entiteit, noch wat de hoogte van eventuele royaltybetalingen is’, aldus SOMO. ‘Dit komt mede omdat veel Nederlandse dochterondernemingen van Ahold – waarschijnlijk vanwege 403 verklaringen – geen eigen jaarrekeningen hoeven te publiceren, en omdat jaarrekeningen van Zwitserse bedrijven niet publiekelijk beschikbaar zijn. Wanneer Ahold dochterondernemingen in de VS en Nederland voor het gebruik van het ETOS merk royalties afdragen aan een Zwitserse dochter, verlagen zij daarmee de winst die belast wordt in de VS en Nederland tegen tarieven van respectievelijk 35 en 25 procent. Het royalty inkomen wordt in Zwitserland vervolgens tegen maximaal 14,6 procent belast’.
Moeder-dochterrichtlijn
De EU moeder-dochterrichtlijn zorgt er volgens SOMO voor dat de winsten vanuit Zwitserland onbelast naar het Nederlandse moederbedrijf worden uitbetaald als dividend, terwijl de Nederlandse deelnemingsvrijstelling ertoe leidt dat deze winsten ook in Nederland niet belast worden. Onderzoekers van SOMO zien in de constructie geen andere reden dan belastingontwijking. Ahold ontkent de beschuldigingen en stelt dat de conclusies van FNV en SOMO gebaseerd zijn op incomplete en uit de context getrokken informatie. Het concern zegt wel degelijk een bijdrage te hebben geleverd, ‘ook op het gebied van belastingen’. De effectieve belastingdruk was het afgelopen kwartaal volgens het concern 27,1 procent.
Bron: FNV
Geef een reactie