Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën verwacht van accountants en fiscalisten dat zij DGA’s onder hun klanten bijpraten over de uitfasering van het Pensioen in eigen Beheer (PEB).
Aangezien op een PEB specifieke fiscale wetgeving van toepassing is, denkt Wiebes dat DGA’s hun accountant, fiscaal dienstverlener of pensioenadviseur inschakelen. Van deze beroepsgroepen mag volgens hem worden verwacht dat zij op de hoogte zijn van wijzigingen in fiscale regelgeving en ook dat zij – indien de DGA geen contact met hen opneemt – zelf contact opnemen om klanten te informeren en adviseren over de uitfasering van het PEB.
Hardnekkig misverstand
Volgens staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes leeft er onder DGA’s een ‘hardnekkig misverstand’ dat zij voor 1 juli 2017 een beslissing moeten nemen over de in eigen beheer opgebouwde pensioenaanspraak (PEB). In reactie op Kamervragen van Kamervragen van Steven van Weyenberg (D66) heeft Wiebes nog eens benadrukt dat DGA’s tot en met 31 december 2019 de tijd om een beslissing te nemen over het PEB. Wiebes betreurt de verwarring, die volgens hem mede is veroorzaakt door onjuiste berichten in de media. ‘Helaas wordt de laatste tijd ook in krantenberichten deze datum (1 juli) ten onrechte als deadline voor deze keuze genoemd. Het enige dat vóór 1 juli 2017 moet worden geregeld is het stopzetten van de huidige opbouw van het pensioen in eigen beheer (PEB)’, schrijft Wiebes. ‘Met het stopzetten is het PEB vanaf dat moment bevroren. Vervolgens heeft de DGA tot en met 31 december 2019 de tijd om een beslissing te nemen over de in eigen beheer opgebouwde pensioenaanspraak.’
Hooguit drie documenten
Uitsluitend bij een gesplitste pensioentoezegging, waarbij een deel van het toegezegde pensioen is ondergebracht in een pensioenpolis bij een verzekeraar en de DGA het daar opgebouwde kapitaal wil overdragen naar zijn eigen BV in het kader van een overgang van de bijbehorende verplichting, moet uiterlijk 30 juni 2017 een verzoek door de verzekeringsmaatschappij ontvangen zijn om deze waardeoverdracht te doen. Uiteindelijk gaat het om hooguit drie documenten. Allereerst de vastlegging van de overeenkomst tussen de BV en de DGA dat de pensioenopbouw in eigen beheer uiterlijk 30 juni 2017 wordt stopgezet. Dat kan middels een addendum op de pensioenbrief. De andere documenten zijn de bekrachtiging van deze afspraak in de notulen van de aandeelhoudersvergadering en – voor zover van toepassing – een verzoek aan de verzekeringsmaatschappij.
Geen weet
Van Weyenberg wilde weten hoe het kan dat 35% van de deelnemende ondernemers aan een onderzoek van MKB Belangen en Stichting ZZP Nederland geen weet heeft van de afschaffing van het PEB. Wiebes: ‘Aan elke DGA is in beginsel de Nieuwsbrief Loonheffingen 2017 door de Belastingdienst digitaal beschikbaar gesteld, met daarin ook uitvoerige informatie over de afschaffing van het PEB. Indien de DGA een dienstverlener heeft aangewezen voor de correspondentie, dan is die ingelicht.’ Ondanks alle inspanningen van de Belastingdienst heeft Wiebes de fiscus gevraagd om nogmaals een herinnering aan de DGA’s en hun dienstverleners te sturen, schrijft hij in zijn brief.
Geef een reactie