De trustsector in Nederland wordt verder aan banden gelegd. Het toezicht wordt verscherpt. De afzwaaiende minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil trustkantoren verbieden zowel trustdiensten als belastingadvies aan cliënten te verstrekken.
Dat heeft Dijsselbloem de Tweede Kamer schriftelijk laten weten. Volgens de afzwaaiende PvdA-minister onttrekken trustkantoren zich vaak niet alleen niet aan de letterlijke tekst van de wet, maar proberen ze bewust ook niet te gehoorzamen aan de geest ervan. De Kamerbrief volgt op de bevindingen van de Parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies over zelfregulering in de trustsector en het toezicht op trustkantoren, dat een vervolg was op het journalistieke onderzoek in ‘de Panama Papers’. Ook gaat hij in op wetgevingssuggesties van DNB die verwerkt zijn in het wetsvoorstel Wet toezicht trustkantoren 2018.
Zwaardere verplichting
Volgens Dijsselbloem zijn trustkantoren ‘de poortwachters van het Nederlands financieel stelsel’. Daarom hebben ze naar zijn mening een zwaardere verplichting hebben dan puur de letter van de wet. Hij ondersteunt het idee van zelfregulering, maar dat werkt alleen als ‘die eigen regels uitstijgen boven wat al wettelijk verplicht is en als die regels ook worden omgezet in daadwerkelijk handelen. Bij de op dit moment bestaande zelfregulering van de trustsector is hiervan geen sprake.’
Geef een reactie