Het Bureau Financieel Toezicht klaagt twee deurwaarders aan bij de tuchtrechter vanwege een omstreden verdienmodel in de sector, meldt de NOS. Deurwaarders moeten volgens de toezichthouder stoppen met het verdienmodel, waarbij bedrijven er baat bij hebben als er snel beslag wordt gelegd op het salaris van personen of bedrijven met schulden.
De deurwaarders zitten volgens de toezichthouder fout omdat ze afspraken maken over financiële vergoedingen met opdrachtgevers. Daarbij wordt afgesproken een deel van de vergoeding voor ambtelijke handelingen, zoals een beslaglegging, door te sluizen naar de opdrachtgevers.
Verkeerde prikkel
Door die handelwijze heeft een opdrachtgever er belang bij dat er snel beslag wordt gelegd, constateert BFT. Volgens de toezichthouder vormt de retourprovisie of zogeheten kickback fee een prikkel die een goede afweging tussen de belangen van de schuldenaar en de schuldeiser, bedrijven en overheden in de weg staat.
Mogelijk meer aanklachten
Het omstreden verdienmodel wordt vaker toegepast door deurwaarders, meldt de NOS. Mogelijk zijn de twee aanklachten de eerste in een reeks. De deurwaarders tegen wie nu een zaak wordt gestart hadden volgens BFT ook hun administratie niet op orde. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders wil weliswaar af van de retourprovisie, maar vindt dat het volgens de huidige regels nog wel door de beugel kan.
Bron: NOS
Geef een reactie