De Nike Trading Company, gevestigd in Hilversum, coördineert jaarlijks de verkoop van ongeveer een miljard schoenen, kledingstukken en accessoires. Ondanks deze omvangrijke operatie draagt het bedrijf weinig bij aan de Nederlandse schatkist.
Complexe structuren
Nike ontwijkt belasting door complexe internationale financiële structuren te gebruiken. Zo worden de meeste winsten geboekt in Singapore, waar de belastingtarieven lager zijn dan in Nederland. Bovendien verplaatst het bedrijf winsten naar belastingparadijzen zoals Panama en maakt gebruik van hoge kostenposten om belastbare winsten te minimaliseren. Internationale bedrijven kunnen in Panama een nieuw kantoor opzetten, en van daaruit betaald advies geven aan dochterbedrijven in andere landen. Over de inkomsten daaruit heft het Midden-Amerikaanse land geen belasting.
De Nederlandse tak van Nike, die opereert vanuit Singapore, boekte in 2019 een brutowinst van één miljard dollar, maar rapporteerde vrijwel dezelfde hoeveelheid aan kosten. Hierdoor bleef er slechts 27 miljoen dollar over om te belasten. Verdere verplaatsing van winsten naar Panama, waar belastingvoordelen gelden, droeg bij aan de minimale belastingafdracht.
Geld terug
In 2020 en 2021 wist Nike zelfs geld terug te krijgen van de Nederlandse fiscus door winsten en verliezen te verrekenen binnen een fiscale eenheid. Het lijkt er op dat de Belastingdienst zich tot nu toe soepel opstelt ten aanzien van de fiscale constructies, schrijft Trouw. Nike houdt vol dat het zich aan alle relevante wetten en regels houdt.
Bron: Trouw
Erik zegt
Zolang dit de normale Gang van zaken is, betaal ik niks dan ALLEEN hetgeen waar niet onderuit ze komen is.
Belasting is gelegaliseerde diefstal van de (r)overheid, laten ze zelf maar werken om inkomen te verkrijgen, want sinterklaas spelen met andermans Geld wil iedereen wel.
G Timmerman zegt
Er is/zijn politieke partijen in ons bestel die het beter vinden dat de bedrijven, het bedrijfsleven, geen belasting betaalt maar wel met subsidies (denk aan Tata voor 3000 miljoen) wordt verleid om in ons land te blijven, lees daar dan dus te blijven vervuilen. Zij vinden dat je beter bij elke burger een bescheiden bedragje extra kunt afpakken. Dat levert gewoon meer op omdat er vele malen meer burgers zijn dan bedrijven. Nadeeltje is wel dat je daarvoor een systeem optuigt dat per jaar 13 miljoen aangiften verwerkt. (van 18 miljoen inwoners). Een bewuste keus!