RTL concludeert dat uit een onderzoek onder 1.500 zelfstandigen uit het eigen nieuwspanel. 15 procent van de zelfstandigen merkt dat opdrachtgevers terughoudender worden met de inhuur van zzp’ers. Ze verlengen opdrachten niet of zelfstandigen worden uitgesloten bij aanbestedingen en vacatures.
Bijna niemand zou terug willen naar vaste baan
Per 1 januari gaat de Belastingdienst strenger handhaven op schijnzelfstandigheid en dat leidt nu al tot onrust onder opdrachtgevers. 14 procent van de zzp’ers maakt zich dan ook zorgen over de aanstaande strengere handhaving, maar slechts 7 procent geeft aan weer in vaste dienst te gaan als het zzp’er zijn moeilijker wordt.
Advocaat Boris Emmerig krijgt steeds meer vragen van bedrijven die werken met zelfstandigen. Sommige bedrijven stoppen volgens hem inmiddels radicaal met het inhuren van zelfstandigen, uit angst voor een naheffing of boetes. Een ander deel zal mensen blijven inhuren. ‘En dan is er ook de groep die wil weten of ze het wel goed doen. Je kunt het hartstikke mooi opschrijven op papier, maar uiteindelijk gaat het om hoe het in de praktijk gaat.’
Minister Van Hijum van Sociale Zaken vindt het logisch dat bedrijven nu kritisch nadenken over de inhuur van zzp’ers. In bepaalde sectoren is het ‘de juiste conclusie dat bedrijven terughoudender zijn’, zegt hij.
Bron: RTL
Robert Herik zegt
Gewoon DGA worden via BV. ZZP wordt natuurlijk gewoon ontmoedigd omdat de (semi) overheid anders niet aan personeel komt. Dan verzinnen ze wat zodat je weer goedkoop personeel krijgt en je bespaart op inhuur. Dan win je niet. Gewoon marketing, niets anders. BV oprichten dus.
Joe zegt
Ia dat zeker een goede oplossing?
Daan Roos zegt
Dan ben je alsnog ZZPer
Diana van de Perre zegt
Wat een onzin. Zo’n bouw zzp-er moet zich dan ook een dga salaris uitbetalen waarover LH wordt bepaald. Je betaald VPB en over de winst die je er uit haalt betaal je dividend. Plus Jaarstukken deponeren bij de Kvk dan nog alle aangiftes dus de administratie wordt ook een stuk duurder. Helemaal geen voordeel dus voor dat soort zzp-ers in de BV.
andre wouterlood van doesburg zegt
Was zzp’er im de zorg maar wist al 2 jaar terug dat dit eraan zat te komen.
Het was een leuke ervaring maar om nu te zeggen wauw, ik wil niks anders meer mwoah.
Ik had alles keurig op orde gelukkig maar alle kosten afgetrokken hield je niet veel meer over dan gewoon loondienst. 9 van de 10 zzp in de zorg werken gewoon via bemiddelingsbureau en bij hoge hoge uitzondering dat er een vig of verpleegkundige zelf onderhandeld over zijn of haar salaris. Het zijn gewoon uitzendkrachten die via bureautjes opdrachten doen. Niks zelfstandig. En zorgorganisaties zijn miljoenen kwijt eraan. Goed dat het aangepakt wordt
Dreko zegt
Geef lekker het goeie voorbeeld en ga staken dan. Eens kijken hoeveel mensen het met je eens zijn en hetzelfde gaan doen.
Yke Atsma zegt
Als jij net zoveel overhoudt dan iemand in loondienst die je iets verkeerd.
Anonymous zegt
Ze willen meer controle uitoefenen vanuit het MKB. Eerst had je de VAR en nu DBA en de mensen die dit hebben ontwikkeld hebben totaal geen verstand hoe grote bedrijven de regelgeving middels dure advocaten negeren. Nederland moet massaal in staking gaan en elke rijke werkgever laten zien dat het personeel het bedrijf maakt en niet andersom. We pikken veel te veel en dat moet een keer afgelopen zijn. Niet meer naar het werk gaan massaal alle productie stopzetten massaal dan pas gaan ze luisteren en op hun knieën. Zolang wij het blijven pikken spelen ze met ons en de wet. Wordt verdomme eens een keer wakker en ga massaal in staking. Laat het MKB alsook de GO zien wie de baas is. We hebben het zelf in de hand.
Bas zegt
Lekker als je zo iemand in dienst hebt. Wie betaald je salaris?
Coen zegt
Mischien dat bedrijven die bang zijn, nu al inderdaad onder grens zitten qua uren geld en voorwaarden.
Met een ZZPer waardig urengeld en voldoende opdrachtgevers hoeft een ZZPer ook niks te duchten van de belastingdienst.
Dus Concluderend deze bedrijven zijn zoizo al fout bezig.