Een Kamermeerderheid, mede geholpen door coalitiepartij PVV, stelde hem een ultimatum voor aanstaande maandag om dat alsnog te doen.
Idsinga: steun PVV onverteerbaar
De afgetreden staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën, NSC) is niet te spreken over de kritiek die hij kreeg op zijn keuze om geen verdere inzage te geven in zijn financiële belangen. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij is “geraakt” door “de omgangsvormen en toon in het politieke debat”. Idsinga schrijft dat hij zich aan alle regels heeft gehouden. Dat de PVV het verzoek van oppositiepartijen steunde om Idsinga tot meer transparantie te dwingen, vindt de staatssecretaris “onverteerbaar”.
Steun Schoof
Premier Dick Schoof betreurt het dat Idsinga opstapt. Dat coalitiepartij PVV de oppositie aan steun voor een verzoek tot meer transparantie hielp steekt Schoof, omdat hij zegt dat Idsinga zich aan alle regels hield: “meer kun je in redelijkheid van een bewindspersoon niet vragen”, schrijft de premier in een verklaring. Volgens de premier komt er “zeer binnenkort” meer duidelijkheid over wie Idsinga opvolgt. “We verliezen als kabinet een goede collega, die goede dingen aan het doen was op een cruciaal beleidsterrein dat iedereen in Nederland raakt.”
Belastingconstructie
De onderzoeksredactie van de NOS en Nieuwsuur deed de afgelopen maanden onderzoek naar een investering van Idsinga. Fiscaal experts zeggen dat het er op lijkt dat de afgetreden staatssecretaris optrad als belegger in plaats van als ondernemer, zoals hij zelf beweert. Dat is van belang voor een forse fiscale aftrekpost die Idsinga claimde. Een staatssecretaris zou zich daar niet mee moeten inlaten, zegt hoogleraar belastingrecht Jan Vleggeert van de Universiteit Leiden.”Ik vind dat hier sprake is van belastingontwijking.”
Hans Hof zegt
Sinds wanneer en via welk medium is het herstel van de toepassing van waarden die horen bij de uitoefening van een publieke functie en het vrije beroep in het kader van “adel verplicht” weer van toepassing? En sinds wanneer is het in kringen van de PVV bon ton om althans anderen te wijzen op deze waarden?
Hopelijk kan iemand mijn vragen beantwoorden.
G Timemrman zegt
Jammer, maar zo werkt het soms. Jammer omdat het goed is dat in de Kamer(s) ook kennis en kunde van alle belanghebbende lagen van de maatschappij aanwezig is over de onderwerpen waar het op dat moment over gaat. Lastig is en blijft het om in twee delen van onze geliefde Trias Politica gelijktijdig bezig te zijn en als derde aspect: logisch, wat kun je anders verwachten dan dat een (ex) Zuid-As fiscalist alle legale mogelijkheden tot het “nog net niet in de goot lopen” benut?