Tjibbe van der Veer, directeur Audit bij Countus, is in ieder geval onomwonden pleitbezorger voor het behoud van een afgewogen werk-privébalans. “Ik geloof er sterk in dat werk en privé in balans moeten zijn, en dat je medewerkers daarbij moet ondersteunen”, vertelt hij. Dit is niet zomaar een uitspraak: zijn persoonlijke ervaring met een burn-out heeft hem hier diep van overtuigd. “Ik ben twee jaar uit de running geweest. Het was een leerzame, maar zware periode die ik niemand gun. Daarom herken ik de signalen nu beter bij medewerkers en probeer ik dat voor hen te voorkomen.”
Werkplezier
Hij ziet het als zijn verantwoordelijkheid een werkomgeving te creëren waarin werkplezier centraal staat, en waarin medewerkers zonder overuren toch hun beste werk kunnen leveren. “In de auditwereld is het gebruikelijk dat het voorjaar een drukke periode is, waarin veel overuren worden gemaakt. Dat vind ik onnodig. Het gaat om een goede planning en duidelijke afspraken met klanten. Als een klant niet op tijd aanlevert, dan wil ik hem graag laten begrijpen dat we niet alles aan de kant schuiven om hem te ondersteunen.” Werkplezier, benadrukt hij, leidt niet alleen tot een laag ziekteverzuim en een hoge medewerkerstevredenheid, maar heeft bovendien aantoonbaar effect op de relatie met klanten. Met andere woorden: als je goed zorgt voor je team, zorgen zij weer goed voor je klanten.
Een gezonde worklife-balance leidt dus ook tot zeer positieve resultaten.
Samenwerking
Een belangrijk aspect van zijn leiderschap is dat hij gelooft in de kracht van samenwerking binnen het team. Bij Countus wordt er niet enkel gekeken naar de eigen klantenportefeuille; collega’s helpen elkaar waar nodig, ook als dat betekent dat iemand anders tijdelijk werk overneemt. “Als iemand ziek is of ergens mee vastloopt, dan lossen we dat samen op. Hierdoor blijft de werkdruk behapbaar, wat uiteindelijk bijdraagt aan een hoge klanttevredenheid. Een tevreden team levert betere dienstverlening, en dat merken ook onze klanten.”
Deze gezamenlijkheid gaat verder dan alleen werk oppakken in tijden van nood. Binnen Countus is er een sterke focus op een stabiel team, wat zich bovendien vertaald in beperkt verloop. Medewerkers blijven relatief lang, waardoor klanten vaak te maken krijgen met vertrouwde gezichten en dat draagt bij aan langdurige relaties. “Onze teams zijn stabiel, en dat komt niet alleen omdat we goed voor ons personeel zorgen, maar heeft daarnaast maken met de cultuur binnen het bedrijf. Niemand werkt hier enkel voor een aandeelhouder; wij zijn eigendom van een stichting, en dat geeft ons de vrijheid om andere keuzes te maken.”
Duidelijke toon
Tjibbe van der Veer heeft in zijn relatief korte tijd als directeur (sinds oktober vorig jaar) een duidelijke toon gezet. “Ik vind het belangrijk het goede voorbeeld te geven. Daarom ben ik meestal niet voor 9.30 uur op kantoor. Ik breng eerst mijn dochter naar school. Dat is ons moment samen, en daarvoor wil ik ruimte maken. Het is een bewuste keuze om te laten zien dat privé net zo belangrijk is als werk.”
Dit persoonlijke leiderschap, ofwel de “tone at the top”, is essentieel voor hoe hij zijn team aanstuurt. Hij vertrouwt erop dat ze hun werk goed doen, zonder dat ze overuren maken of hun privéleven opofferen. Dit is geen vrijheidblijheidcultuur: er zijn duidelijke verwachtingen en beoordelingssystemen. Maar binnen die kaders geeft hij zijn medewerkers de ruimte om te groeien en te excelleren, op hun eigen manier.
Bij Countus draait alles om planning, duidelijke afspraken en tijdig signalen van overbelasting herkennen. Als Van der Veer signaleert dat een collega te veel hooi op zijn vork neemt, dan stuurt hij hem liever naar huis om even op adem te komen. Dat klinkt misschien onorthodox, maar draagt volgens hem wel bij aan een duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
De aanpak waar Tjibbe van der Veer voor staat, werpt zijn vruchten af. Niet alleen zijn de medewerkers en klanten tevredener, ook de bedrijfsresultaten laten een stijgende lijn zien. Hij houdt concrete cijfers achter de hand, maar het rendement is na zijn aanstelling aanzienlijk verbeterd. “Het toont aan dat je prima goede resultaten kunt behalen zonder dat je medewerkers zich over de kop werken. Het draait allemaal om slimme keuzes maken en de juiste focus leggen.”
Toekomstgericht
De filosofie die hij ontplooit, kent niet alleen zijn positieve effecten op het huidige personeelsbestand. Hij verwacht dat deze aanpak ook een positief signaal is naar de arbeidsmarkt. “We willen binnen vier jaar groeien naar honderd man, en ik ben ervan overtuigd dat onze aanpak daarbij zal helpen. Als mensen hier eenmaal aan tafel zitten, zijn ze vaak enthousiast. En dat is waarvoor ik het uiteindelijk doe: een plek creëren waar iedereen zichzelf kan ontwikkelen en gelukkig is in zijn werk.”
Tekst: Hugo Schrameyer
Deze bijdrage komt uit de AV-Top 50. Dit magazine is verschenen in december 2024. Zie: https://www.accountancyvanmorgen.nl/kennisdoc/av3-2024-av-top-50-2024/
Geef een reactie