Accountantskantoor ESJ heeft een vijftal vestigingen in Zuidwest-Nederland. Naast accountancy, belastingadvies, audit en corporate finance ondersteunt ESJ mkb-ondernemers en multinationals met HR- en salarisadvies. Marloes Beekman, manager HR- en salarisadvies: “ESJ hield zich altijd al bezig met salarisadvies. Mede als gevolg van de ontwikkelingen en uitdagingen op de arbeidsmarkt kreeg de salarisadviseur vanuit onze klanten steeds meer HR-vraagstukken op zijn bord. Vanuit de vestiging Zevenbergen zijn we daarom gaan uitbreiden met HR-expertise, zodat we onze klanten de volledige employee journey kunnen bieden.”
Fullservice HR-partner
De afdeling is in vijf jaar gegroeid naar een team van twintig professionals. De fullservice HR-partner ondersteunt opdrachtgevers op het gebied van administratie, beleid en advies. “Het is een heel breed werkveld. We werken voor mkb-bedrijven die tussen de vijf en honderdvijftig medewerkers in dienst hebben. Veel van onze klanten hebben geen eigen of een beperkte HR-afdeling, terwijl het een steeds specialistischer vakgebied wordt”, legt Marloes Beekman uit. Daarnaast wordt het team steeds vaker ingeschakeld door andere salaris- en administratiekantoren die de specifieke kennis en ervaring zelf niet in huis hebben. Arbeidsjurist Jelina Abresch-Koning: “ESJ is aangesloten bij Partners In Accountancy. De PIA Group biedt het team HR- en salarisadvies een laagdrempelig platform om kennis te delen en te
sparren over specialistische vraagstukken.”
Om opdrachtgevers proactief te kunnen bijstaan op korte en lange termijn maakt HR- en salarisadvies slim gebruik van data. Jelina Abresch-Koning: “Met onze software kunnen we bijvoorbeeld het verzuim bij een klant in de gaten houden. Meldt een medewerker zich ziek, dan gaat het proces bij ons lopen. We denken met de klant mee en ondersteunen bij het aanleggen van het verzuimdossier.” Een belangrijke taak waarmee het kantoor zorgt dat de ondernemer zich houdt aan de wettelijke voorschriften. “Mkb’ers zijn bezig met ondernemen. De juridische kant is vaak bijzaak en juist daarin bieden wij meerwaarde. We creëren bewustwording en zorgen dat zaken goed worden vastgelegd”, legt Jelina Abresch-Koning uit.
Slim gebruikmaken van data
De data worden niet alleen gebruikt voor praktische ondersteuning, maar ook voor beleidsmatig advies. Marloes Beekman: “We kunnen bijvoorbeeld inzichtelijk maken wat een ondernemer bespaart als het verzuim twee procent minder wordt en brengen vervolgens advies uit over preventief beleid.” De data worden door het kantoor ingezet op tal van HR-terreinen en helpen de ondernemer betere strategische keuzes te maken. “Als we constateren dat een ondernemer veel vijfenvijftigplussers in dienst heeft, wat betekent dat dan voor zijn personeelsbestand over tien jaar en hoe kunnen we ervoor zorgen dat dat dan geen probleem wordt?” Op zowel operationeel, tactisch als strategisch niveau kunnen de medewerkers van HR- en salarisadvies zelfstandig zaken oppakken.
“Ondernemerschap, zelfstandigheid en initiatief zijn belangrijke onderdelen van onze bedrijfscultuur. We geven medewerkers daarom alle ruimte om zelf te schakelen met klanten”, legt Marloes Beekman uit. De vrijheid in het werk geldt overigens niet alleen voor ervaren HR-specialisten, maar ook voor young professionals. Jelina Abresch-Koning: “Junioren krijgen direct veel verantwoordelijkheid. We stimuleren ze om zelf aan de slag te gaan. Hoe meer autonomie je hebt, hoe sneller je groeit in je rol als adviseur.”
Talentontwikkeling
Tijdens het werk kan de medewerker altijd terugvallen op een ervaren team van salaris- en HR-adviseurs, juristen en dataconsultants. Ook kan de medewerker vanaf de eerste dag rekenen op goede begeleiding. Marloes Beekman: “We beginnen met een talentenanalyse. Met dit assessment bepalen we waarin iemand goed is en hoe we dat in de organisatie tot zijn recht kunnen laten komen. De analyse is het startpunt om de dialoog aan te gaan over de persoonlijke ontwikkeling. We focussen op onderdelen waar de medewerker goed in is, aanleg voor heeft en hoe dat verder kan worden ontwikkeld.” Ervaring opdoen in de praktijk is daarbij essentieel volgens Jelina Abresch-Koning: “We laten nieuwe medewerkers direct kennismaken met alle disciplines van ons vak. Zo leren ze onze dienstverlening goed kennen en zien ze snel de toegevoegde waarde.” In de begeleiding is veel aandacht voor de mens achter de medewerker, benadrukt Marloes Beekman: “We hebben sowieso drie keer per jaar een gesprek over de persoonlijke ontwikkeling, maar eigenlijk gaan we wel maandelijks rond de tafel. Dan bespreken we de rol van de medewerker, de doelstellingen en hoe wij daarbij kunnen helpen. Binnen het kantoor is er dan ook veel aandacht voor de werkprivébalans. Marloes Beekman: “Natuurlijk draait het om de output, maar spelen er zaken thuis, dan bieden we alle ruimte om dat op te lossen. Met persoonlijke aandacht en coaching zorgen we dat het aan de voorkant goed zit en kan de medewerker zijn talenten ontwikkelen.” Om ervoor te zorgen dat de medewerker alles uit zijn carrière kan halen, biedt ESJ verschillende loopbaanprogramma’s die aansluiten op het persoonlijke ontwikkelingsplan en de individuele wensen en ambities. “We willen perspectief bieden en zorgen dat iedereen zich kan ontwikkelen in zijn eigen tempo”, besluit Marloes Beekman enthousiast.
Tekst: Axel Kolthof
Deze bijdrage komt uit de AV-Top 50. Dit magazine is verschenen in december 2024. Zie: https://www.accountancyvanmorgen.nl/kennisdoc/av3-2024-av-top-50-2024/
Geef een reactie