
De bedrijven, samen goed voor een jaaromzet van € 10 miljard, slaan op initiatief van MVO Nederland de handen ineen. Ze reageren op de Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER) van het Planbureau voor de Leefomgeving, die eerder dit jaar liet zien dat de circulaire economie nog niet op gang komt en dat Nederland stagneert in het verminderen van grondstoffengebruik. Ook onderzoeksbedrijf Avantium, recyclingbedrijf Boer Group, upcyclingbedrijf voor de tuinbouw Modiform en LC Packaging sluiten zich aan bij dit initiatief. Ze vinden politieke daadkracht essentieel. “Al twee decennia blijft circulaire bedrijvigheid steken op slechts 4-5% van het BBP. Deze impasse kost Nederland cruciale kansen voor economische groei, strategische onafhankelijkheid en milieubescherming.”
Fast fashion in de ban
Om de circulaire economie weer op gang te krijgen, zijn zes actiepunten geformuleerd. Zo willen de bedrijven een einde aan de ‘ultra fast fashion-invasie’ met wetgeving tegen wegwerp-platforms als Shein en Temu, circulair inkopen verplichten bij alle overheidsaanbestedingen, een verdubbeling van de investeringen in plaats van bezuinigingen, scherpere sorteerverplichtingen en verbranden duurder maken dan recyclen.
Btw-regels veranderen
Op financieel gebied ziet de coalitie verder kansen in publiek-private investeringsfondsen en experimenteerruimte voor circulaire doorbraken. Fiscaal gezien zou hergebruik een zetje moeten krijgen met een lagere btw op reparaties, het schrappen van dubbele btw op tweedehands artikelen en het belonen van gebruik van recyclaat. “Een sterk, circulair Nederlands bedrijfsleven ligt binnen handbereik, maar vereist nieuwe economische spelregels die circulaire producten betaalbaar en toegankelijk maken voor alle Nederlanders,” stelt Ankie van Wersch, directeur-bestuurder van MVO Nederland. “De bal ligt nu bij het kabinet.”
Geef een reactie