Met het programma ‘Verhuld vermogen’ heeft de Belastingdienst in 2020 zo’n 190 miljoen euro achterhaald in ruim 2600 potentiële zwartgeldzaken.
Met het programma Verhuld Vermogen doen enkele honderden medewerkers van de Belastingdienst onderzoek naar vermogen en inkomen dat buiten het zicht van de fiscus wordt gehouden. Er wordt uitgezocht of dat alsnog belast moet worden, eventueel in combinatie met een boete en/of rente. Wordt een strafbaar feit vermoed, dan kan het dossier zelfs overgedragen worden aan de FIOD.
Zwart sparen
Zwart sparen wordt steeds lastiger. Bankgeheimen zijn grotendeels verdwenen en er worden internationaal steeds meer gegevens tussen landen uitgewisseld. Tegelijkertijd ziet de Belastingdienst dat mensen hun toevlucht nemen tot verder opgetuigde, steeds inventievere constructies die het soms lastig maken om vermogen van iemand te achterhalen.
CRS
Het programma Verhuld Vermogen kent verschillende methoden om dat onbekende vermogen te vinden. Zo wordt onder andere onderzoek gedaan naar financiële gegevens die ruim 100 landen via de zogeheten Common Reporting Standard (CRS) over hun ingezetenen automatisch uitwisselen. Een ander voorbeeld is onderzoek naar debet-creditcards waarbij via betalingsverwerkers gegevens worden opgevraagd en geanalyseerd.
190 miljoen euro is in lijn met wat in eerdere jaren aan onbekend vermogen werd gevonden.
ParaZiet zegt
Een leuk bedrag 190 miljoen. Mijn zakgeld niet,dat geef ik dan maar gauw toe. (elke week). Bij 2600 zaken is dat per zaak gemiddeld 73 miljoen. Nog steeds veel geld. Los van een startrendement (navorderingen) levert het als box III heffing gemiddeld continue jaarlijks 9,5 miljoen op. Nog steeds een mooi bedrag. Dan even over de kosten. Een paar honderd ambtenaren, zullen we die maar op 200 stuks stellen. Kosten per ambtenaar per jaar, inclusief alle overhead, stellen we even op 90.000 dan kost dat bij elkaar de belastingbetaler 18 miljoen. Dat voor een “rendement” van pakweg de helft. Moeten we dat wel blijven willen???
BP zegt
ParaZiet: je maakt een denkfout. In het artikel staat: 190 miljoen euro is in lijn met wat in eerdere jaren aan onbekend vermogen werd gevonden. Jouw 18 miljoen aan kosten levert dus meer op dan de jaarlijkse box 3 heffing van de vermogensverhullers die in 2020 zijn aangeslagen. Daarnaast heeft het aanpakken van zwartspaarders ook een preventief effect: mensen die weten dat de fiscus achter zwartspaarders aan gaat, geven hun buitenlands vermogen netjes aan.