Het Financieele Dagblad interviewde de flamboyante hoogleraar in zijn favoriete visrestaurant in Utrecht. Schols, onder meer bekend van zijn bestseller ‘Voorkom ruzie bij de kist’, maakt zich zorgen over ons erfrecht. Niet zozeer dat ouders hun kinderen met slimme trucs de facto prima kunnen onterven, zorgen zijn er over de toenemende ongelijkheid bij erfenissen.
Kloof
De zorgen over de kloof tussen mensen die wel erven en mensen die niet erven neemt toe, constateert Schols, en daarmee ook de druk om de erfbelasting te verhogen. De hoogleraar, die zich haast te ontkennen dat hij communist is, is het eens met die verhoging, mits de politiek de ‘kleine man’ ontziet. Hij constateert dat het debat in Nederland van toon verandert. Lang leek het een nationale sport om zo min mogelijk erfbelasting te betalen. Vandaag de dag klinken er steeds meer pleidooien om de tarieven voor vermogende Nederlanders te verhogen.
Tsunami
Babyboomers gaan de komende decennia tientallen miljarden nalaten aan hun kinderen en kleinkinderen: ‘Er komen omvangrijke financiële bombardementen uit het hiernamaals aan, een tsunami aan erfenissen,’ zegt Schols. ‘Vroeger zeiden mensen met vermogen: erfbelasting is diefstal. Het is ons geld, daar hebben we voor gewerkt. Maar er is veel veranderd in de samenleving. Er was een tijd dat je zei: daar op de hoek woont een miel-jo-nèr. Tegenwoordig kan door de gestegen huizenprijzen de hele straat miljonair zijn. Het zijn vaak oudere mensen. Hun kinderen erven straks dat huis. Vaak erven de kinderen ook het huis van de schoonouders, terwijl ze zelf dan meestal al een huis hebben. Er gaat een soort geldexplosie plaatsvinden.’
Onterven
De meest gestelde vraag aan Schols is niet hoe de erfbelasting eerlijker kan, maar hoe je kinderen kunt onterven. Wat je ook in je testament laat opnemen, in Nederland houdt elk kind recht op zijn legitieme portie. Dat is de helft van wat hij/zij zou krijgen zonder testament. Maar volgens Schols is dat een wassen neus. In de eerste plaats is die legitieme portie vaak helemaal niet opeisbaar. Bovendien kunnen ouders in hun testament zetten dat die claim betaald wordt met iets wat kind niet wil erven: een collectie tropische vissen of vakantiehuisje in Siberië. ‘Geloof me: als je de weg weet, heeft die legitieme portie niets om het lijf.’
Bron: FD
Ook interessant! Cursus Erfrecht | 1 april 2025 | Bernard Schols | Bunnik
Vissers zegt
En nu gaat de erfbelasting dus omhoog… goed uitgekoend van de regering. Babyboomers gaan de komende jaren massaal dood en dan moet je dus maximaal profiteren als Roverheid
Statisticus zegt
“Vaak erven ze dan ook nog het huis van de schoonouders” Statistisch gezien een onterechte conclusie, gemiddeld gezin heeft nog steeds veel meer dan 1 kind. “En ze hebben al een huis”. Ja met een dikke hypotheek. Wel fijn dat de prof de belasting zo weer omhoog lult
Wilfred Beets zegt
Eens met hoogleraar Schols dat – grote- erfenissen zwaarder belast mogen worden. Maar dan wel zo, dat het geinde belastinggeld een bestemming krijgt om de vermogenskloof te verkleinen . Denk aan herinvoering premiekoopwoningen om een eigen woning voor minder rijken binnen bereik te brengen.
Of een spaarbonus te geven aan jongeren die op hun (bijvoorbeeld) 25e een flink startkapitaal bijeengespaard hebben om hun eigen aandeel in de aankoop van hun starters woning mogelijk te maken.
Er zijn vast nog meer mogelijkheden denkbaar om de vermogenskloof , die de samenhang van onze maatschappij bedreigt, te dichten.
Herman Silven zegt
Heb reeds 46 jaar hard gewerkt en zuinig geleefd om m’n 4 kinderen iets na te laten . In de familie is dit een opvoeding voor de volgende generaties. Dat de staat hier belasting over heft is van de gekke, daar er al vele belastingen zijn geheven over alles wat ik bezit. Dat luie mensen , niet werkenden hiervan moeten profiteren is voor mij de doorslag om alles toch maar zelf te verbrassen en de kinderen het minimum na te laten. De grootste schoft in het land, “ de staat” maakt Nederland alleen maar onleefbaar, nu ook weer de term , werken loont niet, de boventoon voert.
Wil Vrehen zegt
Groot gelijk hard werkende mensen voor huis hypotheek vrij te krijgen worden weer een poot uitgetrokken
Erik zegt
Je kan ook bij leven (evt op papier) schenken en of opa kleinkind constructie toepassen evt niet opeisbaar.
Dat geeft 20k extra vrijstelling per kleinkind
Louis zegt
Helemaal eens. Wij hebben de eerste 20 jaar ook veel dingen niet gedaan, bijvoorbeeld vakanties, om onze hypotheek grotendeels af te kunnen lossen. Er waren ook genoeg mensen die meerdere keren op vakantie gingen en hun hypotheek niet hebben afgelost.
Nu ons huis voor 90% vrij is van hypotheek wordt er door bepaalde groepen begerig gekeken naar een eventuele erfenis.
Ja, in Nederland is het nog steeds: gij zult werken, vooral voorgegeven die niet (willen) werken of sparen.
Thijs zegt
Helemaal gelijk, de tweeverdieners van tegenwoordig snappen niet hoe men vroeger een huis bij elkaar moest sabbelen en heb je spaargeld over dan staan er weer hordes klaar om te graaien.
Jim zegt
Mensen je mag ook 2en zelfs 3 pensioen rekeningen opbouwen. Kan u 7 jaar terug inleggen. Bij
15jaar hoef je nog 8jaar te betalen waarbij we 15jaar premie wordt uitbetaald. Belastingen van t leven krijg je alleen terug met staatsobligaties. Papieren schrift en premie betalen. Een plek onder de zon.
Marretje zegt
Ik vind het een vorm van diefstal de personen die iets achterlaten voor hun kids of andere hebben in hun leven al belastingen over moeten betalen en nu moet de erver ook nog eens erf belasting betalen klinkklare diefstal
id100t zegt
Zeg je in de supermarkt ook: ‘Ik betaal geen btw, want ik heb al loonbelasting afgedragen’?
J.N. Nagel zegt
Wat zijn de goede oplossingen
Ik heb 1 zoon die erft heb nog geen idee over hoe wij dat ik dus dit kunnen over dragen gaarne u hulp
Jack zegt
https://www.consumentenbond.nl/erven-schenken/
Zie schenken op papier. Dat kan een manier zijn om erfbelasting te verlagen.
Edwin zegt
Opinie: Laat werken lonend zijn en belast vermogen eerlijker
In Nederland werken we hard voor ons inkomen, maar tegelijkertijd voelen velen de druk van hoge belastingen op arbeid. Het huidige belastingstelsel lijkt soms meer gericht op wat we verdienen met werken dan op wat we passief ontvangen, zoals erfenissen en vermogen. Is dat rechtvaardig? Wat mij betreft niet.
Werken moet lonen
Onze maatschappij drijft op arbeid. Mensen die werken dragen bij aan de economie, betalen premies, en financieren sociale voorzieningen. Toch voelt het vaak alsof werken minder wordt beloond dan het zou moeten. Progressieve tarieven op inkomen zorgen ervoor dat hoe meer je verdient, hoe meer je procentueel afstaat. Dat is begrijpelijk, maar het ontmoedigt ook extra inzet en ambitie.
Aan de andere kant kennen we in Nederland relatief lage belastingen op vermogen, zoals spaargeld, aandelen, en erfenissen. Deze inkomsten worden vaak passief verkregen, zonder dat er arbeid tegenover staat. Een groot deel van deze vermogens is bovendien historisch opgebouwd door generaties die profiteerden van gunstige economische omstandigheden. Dat vermogen belasten voelt eerlijker dan steeds meer druk leggen op de werkende middenklasse.
Erfenissen: een eerlijke bijdrage
De huidige erfbelasting kent al vrijstellingen, maar er is ruimte voor verbetering. Het voorstel? Stel de eerste €100.000 aan erfgenamen vrij van belasting. Dit zorgt ervoor dat kleine en middelgrote erfenissen grotendeels buiten schot blijven. Maar bij grotere vermogens moet de belasting omhoog. Wie miljoenen erft, kan best meer bijdragen aan de samenleving. Dit is geen straf voor succes, maar een correctie voor ongelijkheid die anders alleen maar groeit.
Waarom belasting op vermogen verhogen?
Vermogen brengt macht en zekerheid. Wie geld heeft, kan investeren, risico’s nemen en genieten van voordelen die anderen zich niet kunnen permitteren. Een eerlijke belasting op vermogen zorgt voor een herverdeling van kansen. Het stelt ons in staat om te investeren in zaken zoals onderwijs, zorg, en infrastructuur, waardoor iedereen profiteert.
Bovendien bevordert een hogere belasting op vermogen sociale mobiliteit. Kinderen uit minder welvarende gezinnen krijgen zo meer kansen om zich te ontwikkelen en te klimmen op de sociale ladder, zonder dat ze tegen muren van ongelijkheid oplopen.
De balans vinden
De oplossing ligt niet in een simpele verschuiving van de ene naar de andere belasting, maar in een evenwichtige herverdeling. Arbeid moet aantrekkelijker worden door lagere inkomstenbelastingen, vooral voor de middenklasse. Tegelijkertijd moeten erfenissen en groot vermogen eerlijker worden belast, zonder dat het gemiddelde gezin onevenredig wordt geraakt.
Werken moet lonen. Wie bijdraagt aan de maatschappij, mag daarvoor worden beloond. En wie profiteert van vermogen of erfenissen zonder zelf te werken, kan wat mij betreft een eerlijk deel bijdragen. Dat is rechtvaardig, en dat is wat Nederland nodig heeft.
Antje Idzes zegt
Helemaal mee eens.
Kinderen worden. rijk geboren
Nooit gewerkt
Huishouden kennen ze niet
Delen is ze niet geleerd.
Dan vind ik het redelijk dat er belasting wordt betaald.
Nooit gewerkt en toch rijk
Door ouders grootouders
En loterijen
Nooit gewerkt
Dat zijn er heel veel
Wat valt er veel belasting te halen
Niet bij de Jan modaal.
W. Robles zegt
Mijn grootste ergernis is het grote verschil in tarieven waarbij de formele familieband bepalend is. Als je geen kinderen hebt, maar wel een paar hele dierbare vrienden die altijd voor je klaarstonden is het raar en oneerlijk dat die zoveel meer moeten betalen dan een verloren zoon (of dochter) die je nooit zag.
Van de Gevel zegt
Als je braaf hard heb gewerkt en vaak dan 50 uur per week en je hebt een beetje zuinig geleefd heb je soms 4 a 5 ton vermogen
Doordat je ook een huis hebt gekocht
Neem allemaal ontslag en stop met werken als je tegen de 60 bent
Ga met je kinderen op vakantie
Betaal vaak hun boodschappen
Ga vaak lekker uit eten en samen regelmatig gezellig uit
Geef nu met een warme hand en heb een fijne band met je kinderen.
Geef ze nu wat ze nodig hebben
En laten ze in den Haag zelf maar werken tot 67 zijn
De werkhandschoenen liggen hier klaar maar ze zullen wel niet komen
Valldieu zegt
Helemaal mee eens
B&B zegt
Zie in de overlijdensverwachting van de babyboomers ook de reden waarom onze staat zich niet zo druk maakt om het grote woningtekort. Er komen in de a.s. decennia nl. honderdduizenden huizen in de verkoop. En het aloude marktmechanisme van vraag&aanbod noopt onze regering om het te verwachten aanbod overschot zo veel mogelijk te beperken, juist ook om die toekomstig te heffen erfbelasting over zo hoog mogelijke verkoopprijzen te kunnen heffen.
Thijs zegt
Helemaal gelijk, de tweeverdieners van tegenwoordig snappen niet hoe men vroeger een huis bij elkaar moest sabbelen en heb je spaargeld over dan staan er weer hordes klaar om te graaien.
Bart zegt
Ik werkte 40 tot 50 uur per week. Heb gespaard, zuinig geleefd, zo snel mogelijk de hypotheeklasten verminderen want dat wil de overheid ook graag…toch?
Wanneer dit gegraai van de roversbende in Den Haag werkelijkheid gaat worden, jas ik alles er doorheen….in het buitenland wel te verstaan.
Om e.e.a. eerlijker te maken dan maar meteen hun maatjes uit de quote 500 even 90% belasten. Ook het koningshuis en hun aanverwanten miljoenen inleveren.
Dat is per slot meestal geërfd vermogen.
Scheelt meteen superzachte privé vliegtuigen, supecars etc.
Goed voor het milieu.
Jim zegt
Mensen je mag ook 2en zelfs 3 pensioen rekeningen opbouwen. Kan u 7 jaar terug inleggen. Bij
15jaar hoef je nog 8jaar te betalen waarbij we 15jaar premie wordt uitbetaald. Belastingen van t leven krijg je alleen terug met staatsobligaties. Papieren schrift en premie betalen. Een plek onder de zon.
W. Robles zegt
Mijn grootste ergernis is het grote verschil in tarieven waarbij de formele familieband bepalend is. Als je geen kinderen hebt, maar wel een paar hele dierbare vrienden die altijd voor je klaarstonden is het raar en oneerlijk dat die zoveel meer moeten betalen dan een verloren zoon (of dochter) die je nooit zag.
Bert zegt
Babyboomers hebben zoveel van de maatschappij gekregen, het is goed als ze de maatschappij ook wat nalaten.
Alex zegt
Leuk is dat. Worden we gestraft voor het goede gedrag van onze ouders.
Ze willen ons wat nalaten ipv alles opmaken. Ik ben niet enig kind, moet het wel delen. Pure diefstal weer.
Ik wil mijn dochter ook wat nalaten, dat kan dus ook niet meer
Gert Timmerman zegt
Schols; naast mr. ook dr. en een goeie Prof, “zet aan tot nadenken” en dat werkt getuige het wel -voor deze site zeer- grote aantal reacties. Als elke belasting diefstal is dan is erfbelasting dat ook. Wat velen vergeten is dat het betalen van erfbelasting, door de erfgenamen, het gevolg is van het niet betalen van de Omzetbelasting door de erflater(s) omdat het geld niet werd besteed. Voor het vermijden van 21% door de erflater betalen de erfgenamen nu dan nog maar 10% in de eerste schijf. Kijk, da’s pas besparen. Heb ik geen Zuidas voor nodig.