Controlerend accountant PwC heeft forse zorgen over de continuïteit van de Europese tak van het Indiase Tata Steel, melden verschillende media. Het verlieslijdende staalbedrijf, met fabrieken in IJmuiden en het Verenigd Koninkrijk, heeft torenhoge schulden.
De Telegraaf en het Noordhollands Dagblad melden dat Tata Steel Europe volgens PwC explicietere steun van het Indiase moederbedrijf nodig zou hebben dan in juni is gegeven, om onder meer de gevolgen van de coronacrisis te kunnen dragen. Zolang die zekerheid niet is verstrekt bestaat er een materiële onzekerheid over het voortbestaan van de Europese holding, stelt het accountantskantoor in het in juni verschenen jaarverslag.
De Volkskrant schreef in juni al dat publicatie van de jaarcijfers uitgesteld was vanwege gesteggel over de going concern assumptie (GCA). Er zouden twijfels zijn of Tata Steel bij het Britse dochterbedrijf nog wel voldoende liquiditeitsbuffers heeft.
‘Geen zorgen’
Tata Steel Europe weerspreekt zelf tegenover de regionale krant dat er een zorgelijke situatie is ontstaan. De centrale ondernemingsraad in IJmuiden ziet ook nog geen regen tot bezorgdheid.
Kapitaalinjectie
Het staalbedrijf, met hoogovens in IJmuiden en het Verenigd Koninkrijk, is al maanden in gesprek over een kapitaalinjectie. In Nederland werd een beoogd massaontslag dit voorjaar nog via stakingen afgewend. Het probleem zit vooral bij de Britse dochter van Tata Steel, waar 8.000 mensen werken. Dat bedrijf draait met enorme verliezen. Het Indiase moederconcern Tata Steel Limited compenseerde die in het verleden, maar maakte eind vorig jaar bekend dat het Europese deel zijn eigen broek moet ophouden.
Bron: Noordhollands Dagblad/Telegraaf/Volkskrant
G Timmerman zegt
Zie hier alweer het volgende signaal dat wij, Hollanders, onze Hoogovens in de erg lang voortdurende ruststand zullen kunnen gaan plaatsen. Slecht voor de werknemers, de omgeving en de toeleverende bedrijven. Maar helaas ook onontkoombaar. Al mag het dan zo zijn dat IJmuiden nog wel wat winst maakt, mede gegeven de staalmarkt-situatie en de staalindustrie in Europa kan noch Holland noch Engeland de kosten-concurrentie met het verre Oosten aan. Omdat alle nadeel z’n voordeel heb (zei een voetbaldeskundige eens) is het voordeel dat Hoogovens op de ranglijst van milieuvervuilers een wel zeer prominente (soms de 2de) plaats inneemt. Wordt aan gewerkt om er van af te komen maar dat kost tijd en geld. Welnu jaag ze maar weg en Holland is plots het beste jongetje van de klas in Europese ogen omdat er gigantisch minder uitstoot is. Hoera? Wees gerust, het ijzererts wordt dan gewoon gesmolten in het Oosten. Hoe: gewoon gat in de grond en stoken maar! Geen last van milieuvoorschriften, van overheden, van vakbonden en soortgelijke onmogelijke belemmeringen.
En de “aarde”? Ons milieu? Dat is de tweede grote verliezer.
De uitstoot van giftige stoffen zal wereldwijd in totaliteit (sterk) stijgen. Daarom is dat een wereldwijd probleem dat én wereldwijd én gezamenlijk moet worden aangepakt en zodoende kan worden opgelost.