Op inkomende of uitgaande dividenden, rentes en royalty’s hief Nederland tot voor kort geen belasting. Onder internationale druk werd de wet in 2020 aangepast waardoor Nederland een minder aantrekkelijk doorsluisland zou zijn geworden. Maar is dat ook zo? Volgens FTM stroomde in 2023 ruim 5,6 biljoen (5.600 miljard) euro Nederland uit, en kwam er 4,8 biljoen euro binnen. Dit betekent dat ongeveer 10 procent van de wereldeconomie door Nederland gaat. Min of meer hetzelfde als voor 2020. Met andere woorden: ondanks mooie woorden van de regering en DNB blijft Nederland een belastingparadijs voor steenrijke bedrijven en families.
FTM maakte een top 25 van buitenlandse bedrijven die in Nederland de hoogste omzetten in de boeken schrijven. De top 5 ziet er alsvolgt uit:
1 Stellantis – 190 miljard euro (2023). Stellantis is het fusiebedrijf van het Italiaans-Amerikaanse Fiat Chrysler en het Franse PSA, het bedrijf achter de merken Peugeot, Citroën, Opel, Vauxhall en DS Automobiles.
2 Aramco Overseas Company bv – 70 miljard euro (2023). Aramco is het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië en huist al sinds de jaren ’90 in Den Haag. FTM: ‘Eigenlijk zou Saoedi-Arabië ook een land zijn dat geen gebruik kan maken van belastingparadijs Nederland. Maar omdat Saoedi-Arabië een goede vriend is van Den Haag, telt Nederland nu de zakat(giften aan goede doelen van gelovige Saoedi’s) mee als belasting.’
3 Airbus se – 65 miljard euro (2023). Dit concern ontstond in 2000 toen Duitsland, Frankrijk en Spanje hun lucht- en ruimtevaartbedrijven fuseerden. Het bedrijf telt zo’n 150.000 werknemers.
4 Dell Global bv – 51 miljard euro (2023). Het koopt soft- en hardware in van Dell-filialen in met name China en verkoopt die weer aan andere Dell-dochters. Zodoende komt er dus geld dat elders in de wereld wordt verdiend in Nederland, vanwaar het weer verder reist naar Singapore.
5 Louis Dreyfus Holding bv – 46 miljard euro (2023). Louis Dreyfus, opgezet in Frankrijk in 1851, is uitgegroeid tot de grootste graanhandelaar ter wereld.
Op de foto: de Ikea-vestiging in Delft. Het Zweedse meubelconcern werd in de jaren ’70 weggejaagd uit Zweden door het fiscale klimaat na 40 jaar sociaal-democratie. Een complex juridisch web met een stichting als grootste uitbater van de franchiseformule is gecentreerd in Nederland. Via Inter Ikea stromen royalties op intellectueel eigendom naar de familie. Inter Ikea is gevestigd in Delft aan de Olof Palmestraat, vernoemd naar de vermoorde Zweedse premier, symbool voor de hoge belastingdruk in Zweden. De Ikea-vestiging in Delft is de moeder-Ikea, en de enige die geen franchise is.
Bron: FTM
Gert Palen zegt
Natuurlijk! Iedereen wil profiteren van de maatschappij; de infrastructuur, de werknemers, de klanten, de veiligheid, scholing, zorg etc. Maar meebetalen, bijdragen, ho maar!
Op de borst kloppen dat ze (loon)belasting betalen? Dat is jullie geld niet maar van de werknemers zonder wie jullie bedrijven niet eens bestaan, geen omzet kunnen draaien.
Schaf belastingen af en introduceer MTW. Maatschappelijk Toegevoegde Waarde.
Letterlijk laten zien hoeveel een bedrijf of persoon aan de maatschappij bijdraagt. EN hoeveel bedrijf/persoon aan schade veroorzaakt aan milieu, natuur, mens & dier.
Klaas Gringhuis zegt
Laten we dan maar beginnen de Staat en voornamelijk Mark Rutte te vervolgen wegens ground zero van de Europese Roesmiddel Lachgaspandemie waaraan de Staat onder leiding van Mark Rutte schuldig is.
Meer dan 12 miljoen ton CO2 equivalent ging de lucht in door opzettelijk, bewust de lachgaspandemie te laten ontstaan, meer dan 60 doden, miljarden schade aan de Europese mens, milieu, dier en maatschappij.
De Lachgas Papers zal dit allemaal onthullen, 16 jaar aan rechtszaken, schrijvens aan alle overheidsinstanties zal dit onweerlegbaar aantonen.
Staatsknevelarij is inmiddels meer dan bewezen zelfs met Hof van Justitie arresten dat de Staat afperst van het volk samen met landsadvocaat Pels Rijcken.
Nan zegt
Hebben we het nog niet over het divided strippen. De Hoge Raad heeft het afgewezen (omdat ze het niet begrijpen). Om gek van te worden.
Peter Scheltus zegt
Maatschappelijk toegevoegde waarde…. Ja. Saldo? Milieu effect kosten meerekenen? Stel het gebied Hoogovens stopt met metaalproductie. Na al die tijd, wat is de samenstelling van stiffen in de bodem? Hoe ruim je dat op? Wie betaalt dat? Of hoe? En zo voort.
Paul zegt
Minder uitgeven aan weinig of niet werkende personen
Willem zegt
Waarom moeten wij als hardwerkende burger zoveel belasting betalen.
Dit is toch je eigen burger de strot dicht knijpen.
We zijn de melkkoe echter de uiers trekken het niet meer.
Gert Timmerman zegt
Waar moet de Zuidas anders van leven?