Een groot deel van de studenten die voor technische beroepen worden opgeleid gaat daar nooit in werken, blijkt uit een onderzoek van het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht. Dat versterkt de tekorten die er de komende jaren toch al dreigen in de technische beroepen.
Steeds meer mensen worden opgeleid in technische sectoren, maar de arbeidsmarkt plukt daar dus niet of nauwelijks de vruchten van. Werkgevers zullen ook de komende jaren voornamelijk moeite hebben om vacatures in te vullen voor technisch en ICT-personeel, blijkt uit het onderzoek. Tot 2022 zal het aantal werkenden in Nederland met ongeveer 520.000 groeien, een werkgelegenheidsgroei van gemiddeld 1,0 procent per jaar. De arbeidsmarktperspectieven zijn de komende vijf jaar het zonnigst voor hbo’ers en wo’ers. Vooral voor afgestudeerden met een opleiding in de techniek of zorg liggen de banen op alle niveaus voor het oprapen, van mbo tot universiteit.
Groei
De grootste werkgelegenheidsgroei wordt verwacht in de zorg, groothandel, specialistische zakelijke dienstverlening en de bouwnijverheid. De economische groei, vooral in de bouw, stimuleert de behoefte aan technisch geschoold personeel, stelt het rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2022’ van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.
Bron: BNR
Kiki Wals zegt
Ik had geen idee dat een groot deel van de studenten die voor technische beroepen worden opgeleid daar nooit in gaat werken! Mijn zoon zit op de middelbare school, en hij wil een technisch onderwijs krijgen. Hopelijk lukt het hem wel, en hij vindt een goede baan in de IT-sector!
Karl Besty zegt
Dit is een duidelijk structureel probleem in Nederland. Iedereen kon dit zien aankomen. Veel jonge lui kiezen ervoor om manager-functies of office functies te bekleden en verwaarlozen vakmanschap.