Het is mogelijk dat burgers net als bedrijven in de toekomst moeten gaan betalen voor het doen van belastingaangifte. Dat heeft minister Knops van Binnenlandse Zaken woensdag in de Tweede Kamer gezegd naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over eHerkenning.
De Belastingdienst verplicht een deel van de ondernemers om per 1 februari gebruik te maken van eHerkenning voor hun belastingaangifte. Zij moeten bij een van de zes door de overheid aangewezen commerciële aanbieders een account aanvragen. Dit kost zo’n 40 euro per jaar. Veel kleine ondernemers zijn tegen die verplichting, net als ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW.
Accountantskosten
Knops ging woensdag bij de behandeling van de Wet digitale overheid niet mee in de stelling van coalitiegenoot VVD dat bedrijven gratis aangifte moeten kunnen doen. De minister wijst er op dat het in andere gevallen heel gewoon is dat bedrijven kosten maken om belastingaangifte te doen, zoals bijvoorbeeld voor een accountantsverklaring.
De meeste bedrijven hebben volgens hem ook helemaal geen probleem met de extra kosten die bij de invoering van eHerkenning komen kijken. Alleen voor bijvoorbeeld pensioen- en stamrecht-BV’s, die enkel belastingaangifte doen, weegt het voordeel van eHerkenning niet op tegen de kosten, erkende Knops.
Burgers
De minister sluit bovendien niet uit dat ook burgers in de toekomst moeten gaan betalen. ‘Ook de aanschaf van een toegelaten privaat inlogmiddel voor burgers zal mogelijk tot kosten leiden’, sprak de minister in de Kamer.
Bron: FD
Betalen voor het doen van belastingaangifte is gewoon een lastenverhoging. Dit is net zo’n trucje als een aantal jaren terug toen ‘Administratiekosten’ ineens in rekening werden geïntroduceerd bij het krijgen van een verkeersboete.
Inderdaad bestaat ‘Gratis’ niet. Maar deze voorziening moet worden bekostigd door de Overheid die dan weer moet financieren uit de belastingopbrengsten waardoor iedereen die belasting afdraagt dat op indirecte wijze betaalt.
Op grond van de AVG is de belastingdienst verwerkingsverantwoordelijke. Als verwerkingsverantwoordelijke dient de belastingdienst passende beveiligingsmaatregelen te treffen. Hier zijn zij zelf verantwoordelijk voor, mede omdat de grondslag van de verwerking is gebaseerd op een wettelijke regeling die de burgers verplicht om belasting te betalen en aangifte te doen.
In de zorg moeten de ziekenhuizen toch ook zelf de kosten van DigID voor hun patiëntenportalen betalen. Of mogen ze die kosten ook in rekening gaan brengen.
Helaas zien we ook nu weer dat waar het de centrale overheid betreft, de Autoriteit Persoonsgegevens weer een afwachtende positie inneemt.