Een medewerkster van de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot wist eigenhandig twee miljoen euro te verduisteren. Forensische accountants van Deloitte hebben de fraude onderzocht.
Gokverslaafd
De vrouw was gokverslaafd en spendeerde (verspeelde) het buitgemaakte geld bijna volledig bij Holland Casino in Utrecht. De fraude werd onlangs onthuld door De Telegraaf. De medewerkster van Stadgenoot wordt door het Openbaar Ministerie strafrechtelijk vervolgd. Haar voormalige werkgever probeert in een civiele procedure zo veel mogelijk van de verduisterde gelden terug te vorderen. Dat lijkt een kansloze exercitie, omdat de vrouw bijna niets bezit.
Facturen vervalst
Uit het forensisch onderzoek van Deloitte blijkt dat het om een financiële medewerkster van de afdeling Vastgoed en Ontwikkeling gaat, die de facturen aan haar werkgever zodanig vervalste dat er gedurende elf jaar in totaal €1,9 miljoen naar haar eigen rekening werd overgemaakt. De accountants stellen vast dat de medewerkster in haar eentje jarenlang administratieve controles van Stadgenoot heeft weten te omzeilen, zonder hulp van collega’s of handlangers buiten de organisatie. Mede om die reden heeft Deloitte in een rapport over de fraude nieuwe preventie- en controlemaatregelen aan de woningcorporatie voorgesteld. Een woordvoerder van Stadgenoot laat in de Telegraaf weten dat deze voorstellen zijn overgenomen.
Bron: de Telegraaf
Ziet en geniet hoe een eenvoudige medewerkster zo slim was om meer dan een decennium lang de accountants voor te blijven. Geef haar een lintje, neem haar in dienst voor haar kunde en schaam je als organisatie tenminste zeven slagen in de rondte om de hele beroepsgroep zó in diskrediet te brengen.
Voor mijn helderheid, omdat ik probeer zorgvuldig de feiten te interpreteren en besef dat ik niet alles kán weten:
1) Toch pas na de onherroepelijke strafrechtelijke veroordeling staat haar schuld vast?
2) Is vooral duidelijk dat zij volgens deze publicatie lange tijd haar gang kon gaan en € 1,9 mln. ontvreemde.
3) Is nog niet openlijk duidelijk wat de werkwijze was.
4) Is van het Deloitte-onderzoek geleerd.
5) Heeft de woningcorporatie de voorgestelde nieuwe preventie- en controlemaatregelen overgenomen.
6) Is nog niet duidelijk of – en in welke mate de betrokken interne of externe accountant in gebreke was.