De EU overweegt Turkije op de zwarte lijst van belastingparadijzen te zetten omdat Ankara weigert belastinginformatie met de EU-lidstaten te delen. Nederland zou volgens ingewijden voorstander van de maatregel zijn.
De EU houdt sinds december 2017 een lijst bij van belastingparadijzen en herziet die twee keer per jaar. Er staan landen en gebieden op waar de autoriteiten (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking.
Aanpassing lijst
De EU-ministers van Financiën vergaderen dinsdag over mogelijke aanpassing van de lijst, maar het is niet zeker dat de 27 landen het eens kunnen worden over Turkije. Er staan momenteel twaalf landen van buiten de EU op de lijst, waaronder Barbados, Panama en de Amerikaanse Maagdeneilanden. De laatste aanpassing dateert van oktober met de toevoeging van de Caribische eilanden Anguilla en Barbados. De Kaaimaneilanden en Oman gingen er juist af omdat die hervormingen in hun belastingwetgeving hadden doorgevoerd, stelden de ministers toen.
Herziening geëist
Er is ook kritiek op de manier waarop de zwarte lijst van belastingparadijzen nu functioneert. Het Europees parlement eiste onlangs nog strengere criteria waardoor meer landen als belastingparadijzen worden gekwalificeerd, inclusief EU-lidstaten. De Europese zwarte lijst heeft volgens een meerderheid in het EU-parlement tot nu toe “positieve effecten” gehad, maar het “potentieel wordt nog niet ten volle benut”. De rechtsgebieden die momenteel op de lijst staan dekken minder dan 2 % van het wereldwijde verlies aan belastinginkomsten, aldus de parlementsleden. De resolutie, die werd aangenomen door de plenaire vergadering met 587 voor, 50 tegen en 46 onthoudingen, noemt het huidige systeem “verwarrend en ondoeltreffend”.
Geef een antwoord