Vermogende belastingbetalers die de afgelopen jaren geen bezwaar hebben gemaakt tegen de forfaitaire vermogensrendementsheffing, krijgen geen compensatie voor de box 3-belasting. Dat melden RTL Nieuws en het FD.
Het kabinet heeft volgens bronnen in de rijksbegroting geen ruimte gereserveerd voor een dergelijke tegemoetkoming. Als ook mensen die niet hebben geprotesteerd een compensatie zouden krijgen, zou daar nog eens € 4 miljard voor moeten worden uitgetrokken. Dat bedrag steekt de regering liever in maatregelen om de effecten van inflatie, de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne te beteugelen.
Kosten nu al kleine 3 miljard
De Hoge Raad oordeelde afgelopen voorjaar dat mensen die tussen 2017 en 2020 geen bezwaar hebben aangetekend, ook geen recht hebben op terugbetaling. De hoogste rechter heeft eerder bepaald dat de vermogensrendementsheffing zoals die sinds 2017 geldt niet mag. Er zijn ongeveer 60.000 mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de box 3-heffing; alle aangiftes die nog niet definitief zijn, moeten ook worden aangepast. Dat levert al een kostenpost op van € 2,8 miljard.
Volgens het FD zou het kabinet nog wel hebben overwogen een standaard eenmalige vergoeding te verstrekken. Maar dat zou mogelijk nieuwe juridische risico’s met zich meebrengen en de Belastingdienst zou zwaar worden belast met zo’n operatie.
Bron: FD
MLT zegt
Waarom wordt er toch steeds over “vermogende” spaarders gesproken? Is dat om de publieke opinie over dit, in deze barre tijden weliswaar begrijpelijke maar ook volstrekt oneerlijke, besluit enigszins te beïnvloeden richting de gedachte dat deze groep het geld wel kan missen? Als dat zo was, hadden deze mensen hun geld vermoedelijk inderdaad belegd en er niet voor gekozen het veilig te parkeren op, overigens niet renderende, spaarrekeningen.
Ronald zegt
De 1,2% in dit bericht is grote onzin.
Ronald zegt
Is aangepast zie ik.
Gjalt zegt
De overheid erkent dat zij ten onrechte belasting van spaarders heeft ontvangen maar is niet bereid het ten onrechte ontvangen bedrag terug te geven. ‘Dan hadden ze maar bezwaar moeten maken’. Bedenkelijk.
Jan T. zegt
De overheid toont zich hier van haar minst betrouwbare kant. Dit vraag om een uitspraak van Europees recht omdat evident grondrechten zijn geschonden en de overheid discrimineert. Het niet corrigeren van vergelijkbare gevallen, maar alleen individuele bezwaren is gebaseerd op een wettelijke wijziging die slinks is ingevoerd zonder duidelijke en eerlijke communicatie naar belastingbetalers en spaarders. Vervolgens mogen deze ook alsnog meer belasting op sparen gaan betaald. Dubbel genaaid houdt beter, denkt de coalitie kennelijk.
Mijn advies: maak zoveel mogelijk bezwaar, dien allen een klacht in bij niet honoreren en ga allen naar de nationale ombudsman en de civiele rechter. Massa = kassa.
De belastingdienst heeft ook geen uitvoeringsproblemen want ze hebben al 60000 keer gedaan, zonder problemen meldde ze zelf trots.
Geert zegt
Iedereen moet worden gecompenseerd.
Meer dan 10 jaar is er onterecht geld betaald over vermogen.
Je kunt overigens ook compenseren door niet ineens, maar over de komende jaren een belasting korting te geven op de aanslag. Geld lenen voor een compensatie mag ook geen probleem zijn lijkt mij, want dat hebben we toch al genoeg gedaan voor andere zaken…
Anders inderdaad een nieuwe procedure starten bij het Europees hof voor de rechten van de mens?
Ik ben voor…
Eric zegt
Het niet terugbetalen van onterecht geinde belasting is schandalig. Dat de regering (en helaas ook bijna de hele oppositie) dit geld liever ergens anders aan besteedt is een onzinnige reden. Ik zou mijn inkomsten ook liever niet aan belasting betalen besteden, maar dat moet toch. Waarschijnlijk moeten we inderdaad nogmaals naar het Europese hof….
Rob Bertens zegt
Inderdaad laat hier de overheid zich weer zien als zeer onbetrouwbaar zien door wel de groep van bezwaarmakers te compenseren en de niet de belastingbetaler die dat niet heeft gedaan ondanks de uitspraak Europese hof. Ze steken die gestolen 4 miljard liever in de grote graaipot van de overheid die er dan weer veel foute dingen mee gaat doen Denk bv aan mondkapjesdeal Sibert van der Linden en vele andere bodemloze potten
Piet zegt
Het is toch van de zotte dat de belastingsystematiek met terugwerkende kracht tot 2017 zodanig wordt veranderd dat de spaarder/belegger nog slechter uitkomt.