Honderden Nederlanders hebben via een Panamese tussenpersoon offshore bedrijven opgezet in belastingparadijzen. Dit blijken vooral veel MKB’ers te zijn.
In de loop der jaren hebben zo’n vijfhonderd Nederlandse bedrijven een vennootschap opgezet via Mossack Fonseca. Tweehonderd daarvan zijn nog steeds actief, zo blijkt uit onderzoek van Trouw en Het Financieele Dagblad naar interne documenten van Mossack Fonseca.
De oud-voetballer Clarence Seedorf is misschien wel de bekendste naam die wordt genoemd onder de namen van de Nederlanders met een of meer bedrijven in een belastingparadijs. Ook genoemd wordt Jos van de Vorm. Hij was tussen 1979 en 1986 lid van de Belastingkamer van de Hoge Raad. Ook de voorzitter van de raad van commissarissen van handelshuis Acomo en voormalig partner bij advocatenkantoor Greenberg Traurig, Bernard Stuivinga wordt genoemd. Hij werkte tot 2001 voor PwC.
Zo lang de betrokkenen aan de Belastingdienst melden dat zij een bedrijf in een belastingparadijs hebben, doen zij niets legaals.
De Belastingdienst heeft met 28 belastingparadijzen belastingverdragen afgesloten, maar doet weinig aan uitwisseling van informatie. Vorig jaar heeft de fiscus slechts 56 verzoeken om informatie gestuurd naar belastingparadijzen, zo melden Trouw en het FD. Waarvan slechts drie naar de Britse Maagdeneilanden.
Panama Papers is een project van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), een Amerikaanse organisatie van onderzoeksjournalisten. In Nederland maken Trouw en het FD onderdeel uit van het onderzoeksteam.
Geef een reactie