De fiscus stelt dat beleggen in AEX-bedrijven en in onroerend goed weinig risico oplevert. Terwijl het rendement op deze beleggingen beter aansluit bij de belasting op vermogen, aldus de fiscus, die ook verwacht dat de opbrengst uit staatsobligaties weer richting 4% gaat. Dat is in de buurt van het fictieve rendement in box 3 van de inkomstenbelasting.
Dat haalt het FD uit een verweerschrift dat de Belastingdienst namens de staatssecretaris van Financiën naar de Hoge Raad heeft gestuurd. Beleggingsdeskundigen noemen het onbegrijpelijk dat er volgens de fiscus opeens weinig risico’s zitten aan aandelen en vastgoed. De verwachtingen voor staatsobligaties blijken te zijn gebaseerd op ramingen uit 2014 die al lang en breed achterhaald zijn.
De zaak bij de Hoge Raad draait om het massaal bezwaar van belastingplichtigen tegen de vermogensrendementsheffing in box 3. De Belastingdienst schrijft in het verweerschrift dat niet alleen spaarrekeningen, termijndeposito’s en staatsobligaties risicoarme beleggingen zijn, zoals het Gerechtshof in Den Bosch stelde. De belastinginspecteur heeft voor het Hof ‘gemotiveerd betoogd dat ook hoofdfondsen en onroerende zaken een stabiele beleggingsvorm vormen met weinig risico’s’, aldus het verweerschrift.
Adjunct-directeur Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitter (VEB) noemt de stellingname van de fiscus in het FD onzin. Ook andere beleggings- en fiscale experts spreken er hun verbazing over uit.
Bron: FD
Timmerman zegt
Hhhmmm, niet zo best allemaal. Bij een staatsschuld van pakweg 500 miljard is die 4% te betalen rente wel 20 miljard. In de begroting 2019 is een 6 miljard opgenomen. Dus dat beloofd dan voor 14 miljard meer beslag te gaan leggen op de beschikbare middelen. Op het totale uitgavenpakket van het Rijk is het circa 5%. Misschien daarom zal het tob(p) tarief van de Inkomstenbelasting straks weer worden aangepast, verlaagd heette dat, van 47% naar 52% ? Een historisch erg bekend getal !