Afgelopen vrijdag diende bij de Accountantskamer de tuchtrechtzaak tegen twee accountants, waaronder de ex-bestuursvoorzitter, van Baker Tilly Berk. Volgens het OM hebben de accountants de jaarrekening van een onderneming in woondecoratie te oppervlakkig en te weinig kritisch gecontroleerd.
Belastingconstructie
De oud-bestuursvoorzitter was tot en met 2012 controlerend accountant van de onderneming in woondecoratie, die gebruikmaakte van een door het kantoor opgezette internationale belastingconstructie. De woondecorateur verkocht in 2007 op advies van zijn fiscalist de merkrechten van zijn producten aan een bedrijf op Cyprus, waarvan hij ook eigenaar werd. Jaarlijks betaalde hij een vergoeding aan zijn eigen brievenbusbedrijf voor het gebruik van het merk. Via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden kwam dit bedrag terecht op de bankrekening van een trust op Cyprus die het kantoor voor de ondernemer had opgericht. In een interne mail sprak een fiscalist van Baker Tilly Berk over ‘winst afromen’.
Discussie met de Belastingdienst
Over de constructie ontstond discussie met de fiscus. In 2014 stapte de oud-bestuursvoorzitter op naar aanleiding van ‘mogelijke betrokkenheid bij een fiscaal ontoelaatbare structuur voor een directeur-grootaandeelhouder’, zoals Baker Tilly Berk destijds naar buiten bracht. Een aantal andere medewerkers werd om dezelfde reden ontslagen. De oud-topman bleef wel partner bij het kantoor. Vorig jaar werden de zaken tegen de oud-bestuursvoorzitter en een ex-partner van Baker Tilly Berk geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.
Geen bewijs opzettelijke betrokkenheid
Volgens het OM is er geen bewijs dat de oud-bestuursvoorzitter en de ex-partner ‘opzettelijk betrokken’ waren bij deze belastingfraude. Maar als accountants zijn zij volgens justitie tuchtwaardig, omdat zij de jaarrekeningen van hun klant niet goed controleerden en geen melding maakten van mogelijk witwassen door de ondernemer. Daarnaast heeft een van de accountants een aantal facturen aan de woondecorateur aangepast, zodat de fiscale constructie voor de Belastingdienst werd verhuld. Dat meldt het FD.
Nooit signalen ontvangen
De accountants verweerden zich vrijdag door te zeggen dat dat zij geen verstand hebben van fiscale constructies zoals die door hun collega’s werden bedacht. Zij vertrouwden volledig op de woorden van hun collega’s dat de constructie legaal was. De ex-bestuursvoorzitter liet de tuchtrechters weten dat hij nooit signalen had gekregen dat de constructie onhoudbaar was. Dat was ook de reden waarom hij geen stappen heeft ondernomen om te checken of de constructie inderdaad wel door de beugel kon.
Bron: Accountancy Vanmorgen/FD
“Zij vertrouwden volledig op de woorden van hun collega’s dat de constructie legaal was.” Vroeger, oké dat is zo’n 40 jaar terug, zei mijn docent Controleleer altijd: “vertrouwen is goed, maar controleren is beter”. Geldt nu niet meer?