Het kabinet gaat bekijken of extra steun voor getroffen seizoensbedrijven waarvoor de NOW-regeling niet goed uitpakt nodig en mogelijk is. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag toegezegd.
De NOW-regeling pakt nadelig uit voor seizoensbedrijven, omdat de loonkostenvergoeding wordt berekend op basis van de loonsom in januari. Dat soort bedrijven hebben op dat moment vaak weinig of geen personeel in dienst. Bovendien geldt de regeling voor de maanden maart, april en mei. Om te kijken hoeveel omzet bedrijven mislopen, wordt naar het totaalplaatje over 2019 gekeken, terwijl sommige bedrijven het grootste deel van hun omzet in de lentemaanden draaien.
Coalitiepartijen VVD, CDA en D66 vroegen daarom om actie van het kabinet. Minister Koolmees denkt dat het ingewikkeld wordt om een oplossing te vinden, maar heeft nu toegezegd daar wel naar op zoek te willen gaan.
Het kan zo moeilijk toch niet zijn. Baseer het op gemiddelde loonsom 2019 in plaats van loonsom januari. Dan heb je nog niet de piek, maar wordt het toch al stuk beter.
Peter K: Jouw reactie geeft aan dat je weinig zicht hebt op de situatie van sectoren met een seizoenspiek. Er zijn genoeg sectoren waarbij in 3 maanden tijd 70 procent van de omzet wordt gemaakt. Dat betekent dan ook dat in die 3 maanden tijd er een enorme inzet plaats vindt van extra seizoenskrachten. Dit zorgt ervoor de tegemoetkoming wringt op de volgende twee vlakken.
De eerste is dat de loonsom wordt gebaseerd op januari 2020. Dit is bij bedrijven, waarbij er seizoenkrachten in dienst worden genomen, totaal niet vergelijkbaar met de daadwerkelijke loonsom in deze maanden. Ook een gemiddelde loonsom zal tot een te grote afwijking komen ten opzichte van de werkelijkheid.
Het tweede vlak waarop het wringt is dat de tegemoetkoming uitgaat van een berekening van de huidige omzet ten opzichte van de gemiddelde omzet over 2019. Ook hier is het verschil enorm. Er zijn situaties waarin bedrijven 50 procent van de totale jaaromzet kwijtraken die nu geen tegemoetkoming krijgen door bovenstaande knelpunten.
In feite worden de bedrijven die het zwaarst worden getroffen het minst geholpen. Dit is een onbedoelde onrechtvaardigheid die voortvloeit uit de behoeft naar eenvoud.