
Een man levert met zijn bestelauto belegde broodjes aan bedrijven en tankstations. Daar is hij druk mee, want hij zit dagelijks op de weg met zijn broodjes. Zijn accountant dient de aangifte over 2019 in en noteert daarbij € 4.422 aan autokosten, met toepassing van € 8.228 als bijtelling voor privégebruik.
De eenpitter maakt echter bezwaar: zijn accountant heeft een aantal foutieve aftrekposten toegepast, zo meldt hij. De bijtelling voor privégebruik van de auto is niet aan de orde. Het bezwaar komt voor de rechter.
Overtuigend aantonen
Die overweegt dat een auto wordt geacht ook voor privédoeleinden ter beschikking te staan, tenzij blijkt dat de auto op jaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden wordt gebruikt. Dat moet overtuigend worden aangetoond.
De man heeft een administratie van al zijn zakelijke bezoekadressen in het jaar 2019, gestaafd door de facturen aan zijn afnemers. Hij heeft ook 365 dagstaten van alle zakelijke bezoeken. Die informatie wil hij aan de rechter laten zien, zodat duidelijk zal blijken dat er van privégebruik van de auto geen sprake is.
Geen totaal aantal kilometers bekend
Maar de rechter hoeft de stukken niet te zien, want de broodjesbezorger mist een (tamelijk eenvoudig) element. “De rechtbank begrijpt dat belanghebbende al zijn zakelijke ritten met stukken kan onderbouwen. De rechtbank is echter met de inspecteur van oordeel dat dit niet uitsluit dat belanghebbende ook voor privédoeleinden gebruik heeft gemaakt van de auto. Belanghebbende heeft namelijk niets doen blijken over het totaal aantal met de auto gereden kilometers, waarmee de mogelijkheid open blijft dat dit hoger ligt dan het totaal aantal gereden zakelijke kilometers.”
Kortom: bewijzen hoeveel je zakelijk hebt gereden, kan niet uitsluiten dat je privékilometers hebt gereden. Daarvoor is ook nodig dat de kilometerstanden van de auto bijgehouden zijn.
Het beroep van de man wordt ongegrond verklaard.
zo zie je maar sta je op de onderste ladder zuigen ze je helemaal leeg,een gehaaide account man is niet te betalen heb je een erg groot bedrijf zijn er vele mogelijk heden.
PJ Berge Wat een onzin de prive en zakelijke km hoor je zelf bij te houden incl de begin en eind km stand. Dit is altyd zo geweest. Deze ondernemer heeft zijn km registratie niet op orde. Alleen t zakelijke deel bewijst niet hoe veel je aan prive km hebt gereden. Heeft niks met een dure of goedkope boekhouder/accountant te maken.
Is idd flauwe kul. Dient het zelf bij te houden. Kilometers moeten kloppen met je agenda, en de opgegeven kilometers zijn bepalend. Is al sinds jaar en dag. Wat ik niet begrijp, dat als je een bestelauto echt alleen voor je werk gebruikt, dat hij niet de passagiers stoel eruit sloopt, montage gaten dicht lassen (zodat de stoel niet meer te monteren is), dan kan je vrijstelling aanvragen. Geen gedoe meer met kilometer administratie, en vrij met (privé) kilometers.
Ik denk dat d’r wat anders speelt, maar dat is een aanname zullen we maar zeggen🤷♂️
Hij had toch eenvoudig een UZGB aan kunnen vragen?! Dan had ie niets hoeven bij te houden en had hij geen bijtelling gehad. Privé rijden deed hij niet, dus was het probleem toch voorkomen?!
Passagiers stoel hoeft er niet uit hoor, als het een grijs kenteken is kan je gewoon een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto invullen. Dan hoef je geen km registratie bij te houden en ligt bewijslast bij de belastingdienst als zij prive gebruik vermoeden.
En wie had deze ondernemer daar dan op moeten wijzen dat die verklaring aangevraagd had moeten worden-niet iedere ondernemer is fiscaal geïnformeerd- leest zelf regels. Kan dat achteraf?
Of was dit geen grijs kenteken maar stationcar