
Een van de belangrijkste wijzigingen is dat de verplichte duurzaamheidsrapportage voortaan alleen nog geldt voor de grootste ondernemingen. Hierdoor zal het aantal bedrijven in Nederland dat onder de CSRD valt, dalen van duizenden naar zeshonderd tot negenhonderd. Daarnaast worden onder meer sectorspecifieke verslaggevingsstandaarden geschrapt en blijft de controle van duurzaamheidsinformatie beperkt tot ‘limited assurance’.
De maatregelen zijn gericht op het verlichten van administratieve lasten voor bedrijven, maar hebben ook gevolgen voor accountants. Sommigen juichen de versoepelingen toe, maar anderen vrezen onder meer voor de impact op omzet.
Administratieve lastenverlichting
De SRA licht toe dat het Omnibus-pakket tot een ‘aanzienlijke administratieve lastenverlichting voor veel ondernemingen in Nederland leidt en tot een substantiële vermindering van de druk op de capaciteit van auditafdelingen’. Het SRA-bestuur juicht dit toe, maar draagt daarnaast aan dat ‘veel ondernemingen en kantoren zich hebben voorbereid en hier bovendien investeringen voor hebben gedaan en dat die dan mogelijk voor niets zijn geweest’.
Want de maatregelen hebben gevolgen voor accountantskantoren, die hebben geïnvesteerd in expertise op het gebied van duurzaamheidsrapportages. Zo meldt Bernd Hendriksen, partner bij De Jong & Laan, in het FD dat zijn kantoor de opleidingen voor accountants zal terugschroeven. “Waar we eerst negentig accountants per jaar trainden, zullen dat er nog maar vijftien zijn.”
Ook in de academische wereld leidt het Omnibus-pakket tot discussie. Nyenrode-hoogleraar Marcel Pheijffer benadrukt in dezelfde krant de onzekerheid rondom de financiële impact voor accountantskantoren. “Kantoren rekenden op inkomsten uit duurzaamheidscontroles, maar die zullen nu lager uitvallen. De tijd zal leren wat dat betekent voor de sector.”
Baljeu: streep door CSRD
VVD-europarlementariër Jeannette Baljeu gaf eerder deze week aan helemaal een streep door de CSRD te willen. Volgens haar zadelen de CSRD en CSDDD bedrijven vooral met een onwerkbare last op, wordt de last vaak doorgeschoven naar kleinere spelers in de keten, zouden de regels vooral ten koste gaan van groei en innovatie en gaan de hervormingsplannen haar dus niet ver genoeg.
Reactie NBA: verwachtingen centraal
De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) werkt momenteel aan een formele reactie. Voorzitter Kris Douma benadrukt in een interview op Accountant.nl dat de verwachtingen van gebruikers van duurzaamheidsrapportages centraal moeten staan. “Zij hebben behoefte aan betrouwbare en consistente informatie.”
In de afgelopen periode hebben wij (als middelgrote reguliere vergunninghouder) mensen in dienst genomen met CSRD expertise, hebben wij al onze audit mensen getraind, hebben wij onze klanten tot vervelens toe aangespoord om met CSRD aan de gang te gaan, hebben wij een klantevent georganiseerd, kortom, hebben wij alles gedaan wat van ons verwacht werd. De financiële schade is evident, maar die vind ik niet het allerbelangrijkste. Weer is gebleken dat de overheid (in welke hoedanigheid dan ook) geen betrouwbare partner is. Dat is volgens mijn fiscale collega’s bij de belastingheffing niet anders. Als we al niet meer op de overheid kunnen vertrouwen, dan is dat een enorme bedreiging voor de stabiliteit in de financiële sector. Ons beroep bestaat om afspraken uit te voeren en regels te handhaven, niet om sentimenten en maatschappelijke grillen na te jagen: dat gaat namelijk ten koste van onze geloofwaardigheid en daarmee het beroep as such. De tijd voor zalvende reacties vanuit de NBA is wel voorbij nu; dat we er zelf in de afgelopen jaren op momenten ook niet fraai bij stonden als beroep mag geen excuus zijn om onze reactie nu af te zwakken.
@Johan: hoe zorg je er als onbetrouwbare overheid voor dat de getroffen burgers en bedrijven op alle signalen niet reageren en je bij de volstrekt onverwachte realisatie te horen krijgt: dat kan helemaal niet want daar hebben we nog niks mee gedaan.?