Belastingadviseurs worden moedeloos van de slechte bereikbaarheid van de belastingtelefoon. Op het speciale nummer voor fiscale dienstverleners kwamen dit jaar 900.000 telefoontjes binnen. Maar in de lange wachtrij haakten adviseurs 250.000 keer af.
Sylvester Schenk, directeur van het Register Belastingadviseurs, stelt tegenover De Telegraaf dat bellers vaak niemand te pakken krijgen. “En als je afspraken maakt om teruggebeld te worden, gebeurt dat niet.” Ook de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) is de gebrekkige bereikbaarheid zat. Veel adviseurs proberen de Belastingtelefoon vooral te vermijden. “Een deel van ons werk is ervoor te zorgen dat je goede contacten hebt. Zo blijf je buiten de Belastingtelefoon. Je moet ervoor zorgen dat je goede ingangen hebt en rechtstreeks kan bellen met bijvoorbeeld belastinginspecteurs. Maar dat is natuurlijk niet hoe het zou moeten. Wij dringen er bij de Belastingdienst al jaren op aan om rechtstreeks met de behandelaars te kunnen mailen”, zegt NOB-bestuurslid Pieter Asjes.
Laag niveau medewerkers
Kleinere kantoren zonder die goede contacten vissen vaak achter het net. Komt er toch een medewerker aan de lijn, dan schiet de kennis vaak tekort. “Het niveau van onze vragen gaat het niveau van de mensen die daar zitten ver te boven. Maar dat weet je vooraf, dus daar kun je eigenlijk ook niet teleurgesteld over zijn”, aldus Asjes. In totaal geeft een op de zeven bellers het vroeg of laat op in de wachtrij voor de Belastingtelefoon. De wachttijd kan oplopen tot zo’n tien minuten. De Belastingdienst wil de problemen verhelpen met het inzetten van 210 extra fulltimebanen.
Ophangers niet in statistieken
Voor SRA-bestuurslid Jan Zweekhorst is het bericht geen nieuws, laat hij via Twitter weten: “De SRA vraagt samen met de NOAB al jaren om aandacht voor slechte bereikbaarheid Belastingdienst. Tot voor kort werd er geschermd met statistieken waarvan wij aan konden tonen dat ze niet waar waren. Mensen die ophangen vallen uit de statistiek.”
Geef een reactie