
Ondanks de groeiende aandacht voor werkgeluk en persoonlijke ontwikkeling kunnen bedrijven het beste met de geldbuidel rammelen in de war for talent. Jongeren tot 27 jaar vinden ‘gewoon’ het salaris het belangrijkste als ze een (nieuwe) baan moeten kiezen.
Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van uitzendbureau YoungCapital. Het bureau bevroeg 1.000 Nederlandse jongeren tussen de 15 en 27 jaar. Daarbij blijken vrouwen het meest voor de harde euro’s te gaan: 83% van hen vindt het salaris belangrijk bij het kiezen voor een baan. Bij 76% van de mannen staat het inkomen op de prioriteitenlijst. Mannen zijn gevoeliger voor bonussen en een auto van de zaak.
Betekenis en ontwikkeling scoren ook hoog
Er past wel enige nuance: geld is voor 79% van de jongeren belangrijk, maar ‘werk met betekenis’ scoort met 76% bijna even hoog. ‘Dit houdt in dat jongeren willen werken voor een merk of product waar ze achter staan, iets goeds willen doen voor de wereld en willen werken bij een bedrijf dat goed bekendstaat, met een duidelijke visie en strategie.’ Ontwikkelings- en groeimogelijkheden staan op de derde plaats met 73%.
Of dat genoeg is om een jongere aan boord te houden, is maar de vraag. Jongere werknemers geven zelf aan dat een salarisverhoging de beste manier is om hen langer in dienst te houden (71%). Meer leren en ontwikkelen wordt door 55% genoemd.
Geef een antwoord