De Belastingdienst moet focussen op maatwerk richting bedrijven voor een goed herstel uit de coronacrisis. Daarom zou er een soort afdeling bijzonder beheer bij de fiscus moeten worden opgetuigd om bedrijven straks snel duidelijkheid te kunnen bieden. Dat bepleit topvrouw Laura van Geest van de AFM bij de presentatie van het jaarverslag van de toezichthouder.
Afdeling bijzonder beheer
Verder uitstel van belastingverplichtingen is volgens Van Geest niet de oplossing om ondernemingen met coronaschulden weer op de been te helpen. De fiscus zou er goed aan doen om bij sommige bedrijven schulden kwijt te schelden of snel heldere afspraken te maken over herstructureringen. Daarvoor zou een soort afdeling bijzonder beheer bij de fiscus moeten worden opgetuigd om bedrijven straks snel duidelijkheid te kunnen bieden en zo op weg te helpen.
Snelle afwikkeling belangrijk
De AFM-bestuursvoorzitter benadrukt dat iedereen er bij gebaat is als schuldenproblematiek bij bedrijven snel afgewikkeld wordt. “Als er een les is die we kunnen trekken uit de vorige crisis, dan is dat het wel”, zei Van Geest. Als dat niet gebeurt blijven schulden lang boven een bedrijf hangen en dat werkt verlammend. Van Geest wijst er op dat de fiscus bij een faillissement van een bedrijf nu soms ook genoegen moet nemen met een verlies, ondanks het feit dat de Belastingdienst preferente schuldeiser is. Meer maatwerk kan volgens Van Geest ook betekenen dat snel de conclusie moet worden getrokken dat een bedrijf niet meer levensvatbaar is.
ANP/AV
Niet alleen maatwerk vanwege de effecten van de coronacrisis maar ook maatwerk om verkeerde beslissingen van de belastingdienst te corrigeren.
Casus:
Definitieve aanslagen van diverse achtereenvolgende jaren betreffende een BV worden door de Inspecteur in de IB alsnog teruggedraaid leidend tot een aanslag die de financiële draagkracht van de belastingplichtige te boven gaat. De Inspecteur rondt af met de mededeling dat met de Ontvanger maar moet worden geprobeerd vermindering of kwijtschelding te regelen.
Als je als land 22 miljard geeft aan Italie en je eigen zzp-ers behoorlijk in de kou laat staan…. dat zou niet kloppen. Kwijtschelding en alle zzpers een schone lei en goede nieuwe stap. Dan komen we het snelst uit de crises!