
Vakbonden CNV, FNV en VCP willen dat het kabinet de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) verbetert. In politiek Den Haag is al langer discussie over de arbeidsongeschiktheidswet, die onder anderen door een nijpend tekort aan verzekeringsartsen bij uitkeringsinstantie UWV soms onevenredig hard uitpakt.
In het nieuwe coalitieakkoord wordt de belofte gedaan om na te gaan hoe ‘hardheden’ in de WIA kunnen worden opgelost. Deze week gaat de Tweede Kamer voor het eerst over het onderwerp in debat met de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip (CDA).
Voorstel bonden
De bonden komen nu met oplossingen en aanbevelingen ‘om de WIA te ontdoen van haar onmenselijke bejegening en hardheden.’ In een zogeheten witboek staan de belangrijkste ‘hardheden’ uit de WIA genoemd. Een van de belangrijkste is dat wanneer een zieke werknemer volgens het UWV minder dan 35% arbeidsongeschikt is, er geen recht op uitkering is. De gedachte bij de invoering van de WIA in 2006 was dat deze groep werknemers wel aan het werk zou blijven. Uit de praktijk blijkt echter dat minder dan 50% van deze groep werkt. Ook is de wijze waarop het UWV beoordeelt in hoeverre iemand nog in staat is om te werken veel te theoretisch en staat daardoor te ver af van de praktijk. Zo worden er functies genoemd die de zieke werknemer nog wel fysiek zou kunnen uitvoeren, maar kijkt het UWV niet naar opleiding en ervaring.
Vervolguitkering
Een ander punt is de zogeheten vervolguitkering, waar mensen in terechtkomen na de periode waarin zij 70% van hun laatstverdiende loon krijgen. Als zij dan geen werk kunnen vinden krijgen ze een uitkering die onder het wettelijk minimumloon ligt. Dat betekent een enorme inkomensval voor mensen, met soms dramatische gevolgen voor hun dagelijks leven.
Oplossingen
De vakbonden stellen voor om de grens van bepaling van mate van arbeidsongeschiktheid van 35% te verlagen naar 15%. Daardoor kan een groot deel van de mensen die minder dan 35% arbeidsongeschikt is wel rekenen op een vangnet. Verder stellen de vakbonden voor om de beoordeling of iemand nog wel of niet kan werken veel minder theoretisch te maken. Dat betekent dat je alleen naar functies kijkt die realistisch zijn. Functies die passen bij de werkervaring en mogelijkheden.
Klik hier voor het witboek ‘Hardheden in de WIA’.
Eindelijk wordt hier naar gekeken, mensen onder de 35% vallen tijdelijk onder de WW en zitten dan gedeeltelijk zonder inkomen als er geen werk wordt gevonden wat zij zouden kunnen verrichten. Zit je bijv. op 36% kan heb je kort door de bocht tot je AOW-leeftijd een uitkering. Ook eens dat de beoordeling veel te theoretisch is, ik denk dat veel werknemers van het UWV die procederen over dit soort discussies zich daar ook wel in kunnen vinden ook al zullen ze dat niet snel zeggen
En dan nog de mensen die na 46 jaar werken worden afgekeurd..Ziek geworden door het werk, rapporten van het AMC mbt beroepsziekten,maar werkgever geeft niet thuis.Dezelfde werkgever die zo slecht voor zijn bagagemedewerkers zorgt.Het is bedroevend slecht geregeld waar het beroepsziekten betreft in Nederland.En de bonden en de politiek doen ook daar niets aan.
Beste,
waarom UWV loopt als een kip zonder kop!!
Stoppen met 55 plussers met herbeoordeling, mensen die op leeftijd zijn, oud, ziek en minder kans om te werken. UWV krijgt dan meer ruimte om achterstanden aan te pakken, zo simpel is het.
ik ben een werkgever en nooit, nooit zo iemand 55+er in diets nemen.
Want ik heb toen een aantal mensen die op leeftijd zijn in dienst gehad, allen maar probleem gehad met dit groep, ze zijn oud en ziek.
mvg, A. Modiri