Het onderwerp Fintech krijgt weinig aandacht in onze beroepsgroep. Ten onrechte. De ontwikkelingen in de Fintech-sector raken niet alleen de financiële instellingen maar ook de MKB-ondernemer en de accountant. Zo besteed de Financieringsdesk van de Kamer van Koophandel deze maand extra aandacht aan Fintech. Verleden week riep Willem Vermeend de lezers van AccountancyVanmorgen op om zich te verdiepen in Fintech. De hoogste tijd om bij het uitwerken van de strategie ook het onderwerp Fintech op de agenda te zetten.
Als ik trainingen aan accountants geef over ontwikkelingen in het beroep en de financiële verantwoordingsketen dan besteed ik ook altijd aandacht aan het onderwerp Fintech. De reacties leren mij dat Fintech niet iets is wat veel accountants bezighoudt. De meesten maken pas echt kennis met dit onderwerp tijdens de cursus. Een veelkomende opmerking die ik daarbij regelmatig te horen krijg is dat al die Fintech-ontwikkelingen alleen maar gevolgen hebben voor de banken. Maar dat is een misvatting. Fintech-ontwikkelingen hebben gevolgen voor iedereen die met geld te maken heeft. De accountant incluis.
1. Wat is Fintech?
Het woord Fintech is een samenvoeging van de Engelse woorden financial en technology. Het is dus een samengesteld woord. Net zo goed als dat her en der wel eens het woord Accounttech valt. Dat is een samenvoeging van de woorden accountancy en technology. Belangrijker is te weten waar Fintech eigenlijk voor staat. Dan wordt duidelijk dat onder Fintech datgene valt wat te maken heeft met innovatieve ontwikkelingen die betrekking hebben op alles wat met geld te maken heeft. Daarbij is de technologie de drijvende kracht om die veranderingen ook mogelijk te maken. Door de opkomst van Fintech komen er nieuwe partijen en oplossingen bij die de ondernemer helpen bij snellere en efficiëntere manieren van betalen, financieren, sparen, beleggen. Maar ontwikkelingen in Fintech raken ook het werk van accountants als het gaat om werkzaamheden op administratief- en fiscaal gebied of het samenstellen of controleren van jaarrekeningen.
2. Wat maakt Fintech populair?
Dat Fintech populair is heeft deels te maken met de uitstraling. De meeste van Fintechorganisaties zijn startups waar jonge mensen werkzaam zijn die maar één doel voor ogen hebben. Hoe zorgen we er met behulp van onze technologie voor dat mensen tegen lage kosten, op een plezierige manier en zonder veel gedoe hun financiële zaken kunnen afhandelen? Daar komt bij dat Fintechbedrijven vaak wendbaar zijn en zich makkelijk kunnen aanpassen aan de steeds veranderende wensen van hun klanten.
3. Blijven de banken achter?
Traditionele partijen als banken kost dat veel meer moeite. Zij hebben vaak te maken met verouderde computersystemen, dure huisvesting en meer regelgeving. Daardoor zijn ze minder wendbaar en kunnen ze allerhande nieuwe technologische ontwikkelingen lastiger omarmen en invoeren. Sommige deskundigen verwachten zelfs dat de bank door al die ontwikkelingen kopje onder gaat. Dat is de reden waarom men Fintech disruptief of marktontwrichtend noemt. Of dat ook daadwerkelijk ook gebeurt waag ik te betwijfelen. Natuurlijk zullen banken met veel meer concurrentie te maken krijgen en het zal ze ook veel moeite kosten om al die technologische ontwikkelingen bij te benen. De banken zitten in de tussentijd echter niet stil. Het grootste risico van Fintech voor de banken is dat de diensten voor de banken de meeste winst opleveren in het vervolg worden uitgevoerd door nieuwe partijen. Daarnaast zorgt Fintech ervoor dat bepaalde werkzaamheden voor banken overbodig worden. Dat heeft vooral gevolgen voor de werkgelegenheid bij banken. [1]
4. Wat betekent dit voor de ondernemer?
Voor de ondernemer betekent dit dat hij uit meer oplossingen kan kiezen als het gaat over de financiering van zijn onderneming of het regelen van zijn betalingsverkeer. Tegelijkertijd wordt het er voor de ondernemer niet altijd overzichtelijker op. Doordat er veel meer partijen en oplossingen zijn zal hij meer onderzoek moeten doen naar de voor de hem meest ideale oplossing. Maar als het bijvoorbeeld om het regelen van extra werkkapitaal gaat, dan zijn er Fintechpartijen die dit binnen enkele uren voor de ondernemer kunnen regelen.
Fintech heeft ook een grote impact op de manier waarop de ondernemer nu zijn betalingsverkeer heeft georganiseerd. Er komen partijen bij die oplossingen zullen aanbieden voor het betalingsverkeer, zonder dat daar nog een bank aan te pas hoeft te komen. Denk hierbij aan mobiel geld, cryptocurrency zoals bitcoins en guldens of de nieuwe betaalmuren van Apple of Google.
Maar Fintech gaat verder. Het zorgt ook voor veranderingen in de wijze waarop geadministreerd wordt, aangiften worden verzonden en financiële verantwoordingen tot stand komen. Dat zal zeker het geval zijn als blockchain definitief doorbreekt. Dat raakt uiteindelijk de totale verantwoordingsketen.
5.Wat is de impact voor de accountant?
De accountant die als trusted-advisor, of sparringpartner optreedt voor de ondernemer dient natuurlijk goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen met betrekking tot Fintech. Alleen dan is hij in staat om de ondernemer goed bij te staan bij het oplossen van vraagstukken die met financiën te maken hebben. Zo dient de accountant bekend te zijn met het feit dat je voor werkkapitaalproblemen bij ondernemers tegenwoordig al kunt kiezen uit meerdere oplossingen. Daarbij bepaald een algoritme binnen enkele seconden op hoeveel extra werkkapitaal de onderneming een beroep kan doen. Omdat het belangrijk is dat de aangeleverde data juist en volledig is, geven veel van deze Fintech bedrijven aan, dat zij het liefst zien dat hier een accountant bij betrokken is. Maar dan is het wel belangrijk dat het accountantskantoor ook in staat is om die data volledig geautomatiseerd en in het juiste dataformaat aan te leveren.
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat ook de administratieve-, verantwoordings- en samenstelsoftware kan omgaan met zaken als cryptocurrency en nieuwe betaalsystemen. In veel gevallen lopen betaalstromen niet meer via een bank, maar worden deze verantwoord in allerhande apps. Als accountant is het dus belangrijk dat je weet hoe je aan al die informatie komt voordat je een jaarrekening samenstelt of controleert.
Maar ontwikkelingen in Fintech zorgen er ook voor dat beslissingen worden gebaseerd op meer dan alleen financiële databronnen. De beschikbaarheid van Big Data maakt dit mogelijk. Ook hier geldt dat de accountant in zijn rol als Trusted Advisor inzicht dient te hebben in de betrouwbaarheid van deze databronnen. Ze vormen vaak een belangrijk bestanddeel bij het maken van financiële beslissingen.
Fintech zorgt er samen met Big Data ook voor dat er steeds meer informatie beschikbaar komt. Waardoor de accountant zijn oordeel over bijvoorbeeld de continuïteit van een onderneming beter kan onderbouwen. Ook krijgt hij meer inzicht in belangrijke risk-drivers van een ondernemer. Fintech zorgt er dus ook voor dat je als accountant beter beslagen ten ijs komt. Je kunt ondernemers ook beter helpen bij de keuzes die ze kunnen of moeten maken.
Aan de slag
Aangezien Fintech onomkeerbaar is, doe je er als accountant goed aan je verder in het onderwerp te verdiepen. Dat kan bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij het Fintech-platform voor Nederland http://hollandfintech.com/ Zij organiseren ook zogenaamde meet-ups.
Daarnaast zijn er al de nodige boeken over dit onderwerp verschenen. De meeste in het engels. Maar een boek dat ik zeker kan aanbevelen is Het tijdperk van Cryptovaluta. Hoe bitcoin en andere digitale munten de wereld definitief veranderen. Geschreven door Paul Vigna en Michael Casey.
Wil je risicoluw experimenteren met cryptocurrency? Schaf dan een paar guldens aan op http://www.gulden.com Op die manier krijg je ook meer inzicht in de manier waarop nieuw geld gemaakt en versleuteld wordt.
Tevens raad ik je aan om deze video over blockchain te bekijken. Hiermee krijg je een goed inzicht in de gevolgen van Fintech voor de administratieve en verantwoordingsprocessen.
Tot slot
Zoals met alle nieuwe ontwikkelingen geldt ook voor Fintech dat er nog het nodige uitgekristalliseerd dient te worden. In die zin is het niet af en het is ook maar de vraag of dat ooit zo zal zijn. Maar de ontwikkelingen in de Fintech sector gaan wel hard. Laat je als accountant niet verrassen en zorg dat je blijft aangesloten bij alle ontwikkelingen die met Fintech te maken hebben.
Jan Wietsma
[1] De impact van Basel III en IV heeft overigens veel grotere impact op de dienstverlening en verdiencapaciteit van de banken dan Fintech.
Wilco Wietsma zegt
Mooi stukje pap!
Willem zegt
Ter aanvulling, als je meer wilt weten over Gulden bekijk dan eens https://gulden.help