Financiering regelen in het MKB: het blijft vaak lastig voor ondernemers. Accountants kunnen daar best wat actiever op inspelen. Hun ondersteuning en advisering maakt de aanvraag voor de ondernemer eenvoudiger en voor de investeerder betrouwbaarder. Waardoor de kans van slagen groter wordt. En ondernemers misschien zelfs wat gemakkelijker besluiten om in te zetten op financiering voor hun bedrijf.
Micha Zwaaf legt uit welke rollen de accountant daar allemaal bij kan spelen. Zwaaf is directeur van www.xattu.com, de Funda voor MKB-financieringen, dat vorig jaar in nauwe samenwerking met SRA is opgericht.
Wat is de natuurlijke rol van accountants in hun werk voor ondernemers? Is dat de aangifte doen, de cijfers opstellen en je verder niet met het bedrijf bemoeien? Of zijn er meer rollen die de accountant op zich kan nemen?
Naar voren stappen
Die zijn er zeker als het om financiering gaat. Als ondernemers op zoek gaan naar investeerders is de accountant de meest voor de hand liggende persoon die ondersteuning en advies kan geven. En dan niet alleen maar over welke vorm van financiering het beste is. De accountant heeft de financiële expertise die de ondernemer vaak ontbeert, kent de cijfers van de klant en heeft regelmatig contact met hem. Ze zouden daarom wel wat vaker naar voren mogen stappen om hun diensten aan te bieden. Maar welke rollen kunnen ze dan specifiek spelen om de best mogelijke deal te krijgen?
Informatie en documentatie
De accountant kan er allereerst voor zorgen dat de potentiële investeerder goede en complete informatie krijgt. Vaak is dat een struikelblok, want met alleen de administratie kun je niet het juiste beeld schetsen voor de financiering. Een ondernemer die alleen het laatste jaarverslag aan kan bieden wordt eigenlijk meteen al overgeslagen. Daarom is het goed om ook bijvoorbeeld een goede financiële prognose te laten zien of de cash flow-informatie. Bovendien moet de informatie up to date zijn, dus is het goed om de meest recente year-to-date-cijfers ook mee te nemen. Als accountant ben je de aangewezen persoon om deze informatie en documentatie te leveren. Dat is makkelijk voor de ondernemer en wekt vertrouwen bij de investeerder, die ziet dat er ook nog iemand anders meegekeken heeft. Daardoor kan hij gemakkelijker meegaan in het verhaal van de ondernemer.
Reporting en monitoring
Een andere manier waarop accountants kunnen helpen om financiering aan te trekken, is met ‘reporting en monitoring’. Want als de financiering binnen is, wat dan? De investeerder wil natuurlijk met een bepaalde regelmaat horen wat er met zijn geld gebeurt en of de ondernemer zich aan de afspraken houdt. Die investeerder kan dan natuurlijk de ondernemer steeds opbellen om te vragen hoe het gaat. Maar voor beide partijen is het veel handiger als een accountant van tevoren helder aangeeft hoe en wanneer de investeerder informatie over de voortgang krijgt. Die reporting en monitoring kan de accountant als geen ander organiseren. Echt heel belangrijk, want uiteindelijk draait alles om vertrouwen.
Aanspreekpunt
Deze rol van de accountant is ook nog breder te trekken, want het is voor beide partijen prettig als er een derde is die aanspreekpunt kan zijn. Vergelijk het met je huis verkopen. Dan is het ook goed als er een makelaar is die de bezichtigingen doet. Als het serieus lijkt te worden, kan de verkoper alsnog aanschuiven. Met een accountant als aanspreekpunt kan de ondernemer tijdens de aanvraag gewoon doorgaan met het runnen van zijn bedrijf en is de investeerder blij dat hij contact heeft met iemand met kennis van zaken. De accountant kan die rol dus prima oppakken.
Advisering
Andersom is de accountant ook vraagbaak voor de ondernemer. Het is misschien voor MKB’ers niet zo gebruikelijk dat andere investeerders dan de bank betrokken zijn bij de onderneming. Daarom is het goed om iemand te hebben die deskundig advies over de financiering kan geven. Die kan helpen een goede financieringsvorm te kiezen als de ondernemer door de bomen het bos niet meer ziet. De accountant kan dan wijzen op de mogelijkheden, de plussen en minnen, en de voorwaarden die bij de financieringsvorm horen. Want een ondernemer moet bijvoorbeeld weten dat de voorwaarden bij alternatieve financieringsvormen vaak minder streng zijn dan bij de bank, maar dat de bank weer wat lagere rentepercentages berekent. Het helpt allemaal om de juiste verwachtingen bij de ondernemer te wekken.
Latente financieringsbehoefte
De accountant kan ten slotte zelfs nog een stap verder zetten en de ondernemer wijzen op zijn ‘latente financieringsbehoefte’. Sinds de crisis doen MKB’ers minder aanvragen voor financiering dan er misschien mogelijk zijn. Hoewel ze vaak klagen dat er te weinig kapitaal beschikbaar is, blijkt er ook bij ondernemers een beetje de rem op te zitten. Ze denken waarschijnlijk dat het toch niet gaat lukken. Of dat als ze iets verkeerd doen de bank meteen bij ze op de stoep staat. Aan de accountant de schone taak om de ondernemers op de mogelijkheden en ook de wenselijkheid van financiering te wijzen. Om ze aan de hand van de cijfers te laten zien dat het bedrijf misschien wel weer mooie dingen kan gaan doen en dat er ruimte is voor (meer) ambitie.
Een schone taak inderdaad: de accountant die een stap naar voren zet en tegen de ondernemer zegt: “Ik zie kansen voor jouw bedrijf en ik kan je daarbij helpen.” Naast die andere manieren waarop de accountant bij financiering kan helpen, zou dat wel de mooiste zijn om het verschil mee te maken. En om te laten zien dat de toegevoegde waarde van een accountant niet ophoudt bij de aangifte en de jaarcijfers.
Wilt u meer weten? Bekijkt u de SRA-Accountancykring over financieren en de cursussen over financieren.
Geef een antwoord