De Belastingdienst is goed op weg om de grote voorraad aangiften erf- en schenkbelasting weg te werken. Van de ruim 46.000 aangiften die begin juli nog op behandeling wachtten, zijn de meesten behandeld. De voorraad aangiften bedroeg vorig maand nog een kleine 12.000. Staatssecretaris Snel meldt dat in een brief aan de Tweede Kamer.
Begin dit jaar lag er een voorraad van 20.400 aangiften erfbelasting. Dat liep in de eerste helft van het jaar op tot 21.200 begin juli.
Door onder meer extra bezetting in de zomer is de voorraad daarna verkleind tot 9.600 op 9 november. Tot die datum zijn er 42.400 aangiften ingestroomd en 53.200 aangiften behandeld. Van de nog resterende voorraad aangiften konden er 3.000 nog niet in behandeling worden genomen vanwege “inconsistenties”, aldus Snel. “Hiervoor is eind november een systeemaanpassing doorgevoerd, waarmee naar verwachting ongeveer de helft van deze uitgevallen voorraad nog dit jaar in behandeling kan worden genomen.” De staatssecretaris schat dat eind dit jaar de voorraad aangiften erfbelasting op 6.500 zal uitkomen, waar dat normaal zo’n 5.000 is.
Wie last heeft van de trage afhandeling van de aangifte erfbelasting, kan op grond van de knelgevallenregeling om voorrang vragen bij de Belastingdienst. Dat is dit jaar 1.900 keer gebeurd; 200 verzoeken zijn nog in behandeling.
Schenkbelasting
De stapel met nog te behandelen aangiften schenkbelasting verdubbelde in de eerste helft van 2018 van 12.000 naar 25.000. Daarna is de voorraad sterk geslonken naar 2.300 op 9 november. Dit jaar zijn er 49.600 aangiften binnengekomen en 59.300 aangiften schenkbelasting gedigitaliseerd. Eind december zal de voorraad naar verwachting weer op het normale niveau van ongeveer 1.000 zitten.
Geen brief naar alle nabestaanden
Snel ziet ervan af om alle nabestaanden voortaan een brief te gaan sturen met de uitnodiging tot het doen van aangifte erfbelasting. “Per jaar overlijden rond de 150.000 burgers. Op dit moment zijn nabestaanden in ongeveer 50.000 gevallen op jaarbasis erfbelasting verschuldigd. Voor een groot deel van deze groep is een uitnodiging tot het doen van aangifte overbodig. Het gevolg is dat het voor deze burgers leidt tot onnodige administratieve lasten, onnodige uitvoeringskosten vanwege de vele nihilaangiften, extra telefoon- en balieverkeer en onbegrip.”
Wel wordt het proces aangescherpt om het doen van aangifte te stimuleren. “Zo zal de werkinstructie voor medewerkers worden aangevuld om in gevallen waar onmiskenbaar sprake is van een groot vermogen, altijd een uitnodiging tot het doen van aangifte te versturen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de overledene bij leven onder de fiscale behandeling van het team Zeer vermogende personen (ZVP) viel.” Ook wordt de communicatie met de burger verduidelijkt, zodat duidelijk overkomt dat de nabestaande verantwoordelijk blijft voor het doen van aangifte als dat nodig is.
Wekelijkse rapportage
Om de situatie beter op orde te brengen, wordt nu wekelijks gerapporteerd over de voortgang van het inlopen van de achterstanden. Er is ook een programma gestart voor een structureel betere informatievoorziening voor de erf- en schenkbelasting. Verder is met een steekproef een aanvullende kwaliteitsmeting gedaan; er zullen aanvullende methoden van kwaliteitsmeting worden ingevoerd.
Ook aanslagvermindering via de notaris
De fiscus zit regelmatig met de notarissen om de tafel om te kijken wat er beter kan. Op aangeven van het notariaat, dat de communicatie altijd via de notaris wil laten verlopen, wordt geregeld dat dat ook voor verminderingsbeschikkingen het geval wordt. Daarvoor is een softwareaanpassing nodig die per 1 februari 2019 is gerealiseerd. Notarissen hebben tot nu toe moeite gehad om testamenten tijdig digitaal aan te leveren, geeft Snel aan. Dat heeft de aanslagbehandeling vertraagd. Volgens de staatssecretaris verloopt het insturen van testamenten inmiddels beter.
schandalig dat je zolang moet wachten op je erfenis,maar o wee als je moet betalen aan de belastingen dan krijg je een boete.
Notaris en belastingen nabestaande,jullie beschikken over niet eigen gelden van erfgerechtigde ruim 16 maanden werk voor 2 personen ik kan er met mijn kop niet bij.hoe traag afwikkelen gaan