Ondanks de opmars van elektronische betalingsmogelijkheden blijven winkels op grote schaal contant afrekenen: een half jaar terug konden consumenten bij 97% van de winkeliers terecht met munt- of papiergeld, blijkt uit onderzoek van DNB.
Euromunten en -biljetten vormen nog altijd het meest geaccepteerde betaalmiddel, al denkt een deel van de winkeliers vanuit kosten- en veiligheidsoverwegingen in de toekomst geen cash meer te accepteren. ‘Hoewel het gebruik van contant geld aan de toonbank afneemt, is een hoge acceptatie van dit betaalmiddel onder winkeliers belangrijk, ook als terugvaloptie in het geval van pinstoringen’, aldus de toezichthouder, die ruim duizend winkeliers bevroeg. Na contant betalen is pinnen met 87% de meest geaccepteerde betaalmethode. Bij pompstations en de detailhandel is de acceptatie van cash (98%) en pin (92%) het hoogst. In de sector amusement is de acceptatie van cash en pin het laagst: 93% respectievelijk 80%. Slechts 3 op de 100 winkeliers kiezen voor pin-only.
Minder contant geld in Amsterdam
Vijf jaar geleden werd contant geld nog in alle winkels geaccepteerd. ‘Inmiddels heeft dus 3% van de winkeliers afscheid genomen van contant geld als betaalmiddel.’ Een op de zeven winkeliers (14%) schat de kans 50% of hoger dat zij binnen vijf jaar stoppen met contante betalingen. ‘Dat geldt vooral bij instellingen uit de sectoren horeca en amusement.’ In Amsterdam wordt contant betalen wat minder geaccepteerd dan elders in het land. ‘Meer nog dan bij landelijke collega’s speelt voor de Amsterdamse winkeliers veiligheid een rol bij de overstap naar een cashloze winkel. Verder zijn Amsterdamse winkeliers koplopers in het accepteren van de creditcard (69% Amsterdam versus 43% landelijk), waarschijnlijk met het oog op de betaalkeuze van toeristen. In de acceptatie van de pinpas is geen significant verschil.’
Apotheken en gemeenten
Omdat de Tweede Kamer vindt dat contant betalen bij apotheken altijd moet kunnen, heeft DNB ook daar een steekproef gedaan. Daaruit blijkt dat 94% contant geld accepteert. ‘Overigens zijn de meesten wel coulant voor klanten die alleen cash bij zich hebben. Ze laten hen op rekening betalen of zijn dan toch nog bereid om contant geld te accepteren.’
Ook bij gemeenten is het weren van contant geld onwenselijk, vindt het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). ‘De reden is dat gemeenten monopolies hebben en de consument die contant wil betalen voor bijvoorbeeld een paspoort niet naar een andere aanbieder kan uitwijken.’ In oktober 2019 is een inventarisatie gedaan op de websites van alle 355 gemeenten. Daaruit blijkt dat 26 gemeenten (goed voor 9% van de bevolking) geen contant geld accepteren. Bij vier gemeenten kan het wel, maar alleen als er gepast wordt betaald. ‘Dat is ongewenst; juist gemeenten zouden oog moeten hebben voor al hun burgers en niemand verhinderen om met contant geld te betalen.’
Bron: DNB
IKR zegt
Waardeloze winkel Action accepteert ook geen cash maar wel samenscholen bij de weekaanbiedingen en een DIY doek (stuk plastic met plakband, beschamend) voor de cassieres.
sheila zegt
action mag het wettige betaalmiddel ook niet weigeren. Der is een afspraak gemaakt dat anders met contant geld betaald wordt je het op de toonbank legt zodat de cassiere geen fsiek contact heeft.
M.N. zegt
Er is blijkbaar in Nederland geen wet die een bedrijf verplicht om een wettelijk betaalmiddel te accepteren, als ze maar bij de ingang vermelden wat ze wel of niet accepteren.
Lili zegt
Mag je met contant?
Lili zegt
Mag je met contant?
Betalen bij de action in almere haven?
Martin zegt
Bedrijven maken misbruik van dit virus. Of je het nu direct geeft of neerlegt, het is aangeraakt. Wie zegt dat diegene die jou boodschappen scant, dus aan de kassa, deze persoon het virus niet aan haar of zijn handen heeft. Misschien heeft die caissière voor ze jou boodschappen scant wel aan haar/zijn mond gezeten. Het is hypocriet en slaat nergens op!En nog eens wat! Het virus wordt helemaal niet overgebracht via contant geld. Bedrijven, stel je niet zo aan en denk niet alleen aan jullie eigen belang!?
l.groeneweg zegt
De winkels die geen contant aannemen Moeten een boete krijgen
De wet moet ze verplichten om contant aan te nemen
de banken mogen nooit de baas worden.