Een nieuw, nog vertrouwelijk, onderzoek van de AFM zou aantonen dat de accountantscontrole bij de grote accountantskantoren tot nu toe niet ‘’significant betere resultaten’ oplevert dan het vorige onderzoek uit 2014. Dat zeggen kenners van de sector met wie het FD op basis van anonimiteit heeft gesproken.
Het AFM-rapport uit 2014 over de kwaliteit van de accountantscontroles door de Big Four, toonde aan dat zij nog niet in staat zijn geweest de nodige verbeteringen door te voeren en de interne kwaliteitsbeheersing consequent op niveau te krijgen. De toezichthouder beoordeelde bij alle Big Four-organisaties tien dossiers. Achttien van de veertig werden als ‘onvoldoende’ aangemerkt. Alle vier kantoren werden door de AFM beboet voor het niet nakomen van de zorgplicht. De NBA kwam vervolgens, op verzoek van de politiek, met 53 voorstellen voor verbetering van de kwaliteit van de accountantscontrole.
Foutenmarge van 20%
De AFM wil naar een foutenmarge van maximaal 20%, maar diverse bronnen hebben het FD gemeld dat de nieuwe onderzoeksresultaten dichter bij de 40% zitten dan bij de 20%. Volgens enkele kenners heeft het nieuwe rapport ook maar een beperkte zeggingskracht, omdat het gaat om dossiers uit 2014 en 2015. In 2014 moesten de hervormingen nog beginnen. Tevens klinkt er van enkele kanten kritiek op de beoordelingsmethode, en dan met name de diepte van de controle van bepaalde posten, van de AFM.
Rechtszaak
PwC en EY hebben een rechtszaak aangespannen tegen de bestuurlijke boete die hen is opgelegd door de toezichthouder. Het bezwaar van PwC richt zich op de onderbouwing van het besluit. Het kantoor vindt het toetsingskader onduidelijk. Ook EY vindt dat de AFM met de constatering dat er in drie individuele dossiers terechte kritiekpunten zijn, nog lang niet bij de constatering is dat het accountantskantoor als organisatie de zorgplicht heeft geschonden.
Het lijkt mij logisch dat wanneer de AFM van bepaalde kantoren gedoogd dat de wet- en regelgeving niet wordt nageleefd, dit naleven van wet- en regelgeving ook niet gaat gebeuren.
Het is voor de betreffende kantoren blijkbaar goedkoper eens in de drie a vier jaar een boete van 700.00 tot 900.000 euro te betalen (op meer dan 500 miljoen omzet) dan het stelsel van kwaliteitsbeheersing op orde te brengen.