Sommige humoristische programma’s van jaren geleden zijn nog altijd leuk om terug te kijken. Fawlty Towers bijvoorbeeld. Of wijlen Tommy Cooper die in een restaurant werkt waar hij in de keuken al zijn frustraties over de klanten mag afreageren, door kopjes tegen de muur kapot te gooien.
Het klinkt misschien gek, maar je werkstress afreageren op de manier zoals Tommy Cooper dat deed, kan je een hoop ellende besparen. Zoals bijvoorbeeld een burn-out. En dat is geen overbodige luxe, want één op de zeven werknemers (15%) in Nederland heeft namelijk last van burn-out klachten. Hoewel het begrip burn-out een tijdje een soort ‘mode-ziekte’ leek, is het een serieus probleem. Het betekent niets meer dan dat iemand door het werk emotioneel en lichamelijk is uitgeput. Dat is het resultaat van een langdurig proces waarbij iemand langzaam al zijn reserves aan het opmaken is totdat het lichaam zegt: ‘Nu is het genoeg!’.
Herken de signalen
Als collega of HR-professional kun je leren signalen te herkennen die mogelijk duiden op een burn-out. Op internet zijn diverse lijstjes te vinden met signalen waaronder concentratieproblemen, vermoeidheid, hoofdpijnklachten, besluiteloosheid, sneller geïrriteerd zijn of sneller emotioneel. Eigenlijk allemaal kenmerken die -met een beetje mensenkennis- vrij snel als opvallend of buitengewoon bij iemand kunnen worden herkend, vooral als ze vaker voorkomen.
Utrechtse Burn-out Schaal
Maar wie niet op zijn onderbuikgevoel wil vertrouwen, kan ook een reeks met vragen achter de hand houden waarmee echte probleemgevallen eruit gehaald kunnen worden. Burn-out klachten, kunnen bijvoorbeeld worden gemeten met vijf vragen die zijn overgenomen van een bewerking van de Utrechtse Burn-out Schaal (UBOS). Zeker bij burn-out gevallen geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Herstel- en re-integratietrajecten bij een burn-out kunnen heel langdurig (en dus kostbaar) zijn. Wees er dus alert op en neem klachten die kunnen duiden op een burn-out dus altijd serieus.
Wil je meer weten over wat een bedrijfsarts kan doen bij langdurig ziekteverzuim? Download dan de gratis whitepaper ‘De rol van de bedrijfarts’.
Geef een reactie