Met het mislukken van het ‘polderoverleg’ over de arbeidsmarkt, liggen lastige arbeidsmarktdossiers op de formatietafel. AccountancyVanmorgen.nl zet de afknappers op een rij.
Ontslagrecht
Het heikelste dossier op weg naar een polderakkoord is het ‘nieuwe’ontslagrecht, ingevoerd in 2015. Met name het MKB voelt zich bekocht door de politieke belofte dat het ontslagrecht zou uitwerken als een versoepeling. Het is juist ingewikkelder geworden om een vaste werknemer te ontslaan, want rechters stellen strengere eisen. Werkgevers willen een meervoudige ontslaggrond, waarbij kan worden ‘gestapeld’. Nu moet op één ontslaggrond een dossier worden opgebouwd en moet de medewerker een kans krijgen zich te verbeteren, bijvoorbeeld na overplaatsing. Vooral voor kleine bedrijven zonder personeels- of juridische afdeling is dat een probleem, zeggen werkgevers. De vakbonden vrezen dat er met de invoering van een meervoudige ontslaggrond willekeur ontstaat.
Loondoorbetaling bij ziekte
De huidige doorbetalingsperiode van twee jaar wordt als veel te lang ervaren voor kleine ondernemers. De bonden hebben zich bereid verklaard in te stemmen met een verkorting voor kleinere bedrijven, zo lang de werknemer er niet op achteruit ging. CNV verwijt de werkgevers onderlinge verdeeldheid over een oplossing. Ze zouden vorige week als duveltje uit een doosje een nieuwe eis hebben ingebracht: dat kleinere werkgevers geen enkele verantwoordelijkheid meer dragen voor ziek personeel. De bonden eisen dat de ‘’Poortwachtergedachte’ overeind blijft. In Den Haag is er veel draagvlak voor het uitzonderen van het klein-MKB.
Flex-agenda
De flex-agenda heeft in de polder ook geleid tot een diepte kloof. Binnen de Sociaal-Economische Raad wordt al lang gesproken over een gelijk speelveld op de arbeidsmarkt, maar over de definitie verschillen de meningen sterk. Flexwerkers moeten net zo duur worden als vaste krachten, zeggen de vakbonden. Dat kan door de Waadi (Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs) aan te passen, vinden zij. Die regelt dat uitzendkrachten verplicht hetzelfde loon krijgen als vaste krachten. Maar zodra een opdracht wordt uitbesteed, aan bijvoorbeeld een ZZP’er, geldt die wet niet. Werkgevers vinden zo’n aanpassing van de Waadi broodroof voor ZZP’ers. Vakbonden maar ook kleine werkgevers beklagen zich over oneigenlijke concurrentie van ZZP’ers die goedkoper zijn dan werknemers, door de fiscale ondernemersfaciliteiten die ze genieten en omdat ze veelal geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben. Werkgevers zeggen dat zij concrete voorstellen hebben gedaan voor een arbeidsongeschiktheidsregeling, maar voelen weinig voor een verplichting. In Den Haag ligt dit punt electoraal gevoelig: de Nederlandse ZZP-populatie bedraagt naar verluidt inmiddels één miljoen zelfstandigen. Ook het onderwerp payroll is een splijtzwam. Geschilpunt is vooral een verplichte allocatieplicht, waarbij medewerkers van payroll-bedrijven ook begeleid moeten worden naar nieuw werk. Zo’n bepaling zou de bodem wegslaan onder payrollbedrijven. Dat willen werkgevers niet.
Werk en Zekerheid
Over de Wet Werk en Zekerheid zijn werkgevers niet te spreken, terwijl de wet van minister Asscher binnen FNV juist wordt gezien als overwinning in het polderoverleg. de kersverse voorzitter Han Busker was niet bereid om mee te werken aan vervroegde evaluatie en herziening. Bij recent Kameroverleg over de WWZ leek allen nog enthousiast over de wet, die volgens velen het omgekeerde bewerkstelligt van wat bedoeld was (eerder vast contract).
Pensioenstelsel
Ook de herziening van het pensioenstelsel heeft zich ontwikkeld tot hoofdpijndossier al wordt er binnen de SER nog over gesproken. Zowel werkgevers als werknemers willen het stelsel toekomstbestendiger maken, de kans op kortingen verkleinen en de mogelijkheid tot indexering vergroten. Er is een voorstel voor persoonlijke pensioenpotten, met een collectief element, zonder gegarandeerde pensioenuitkering. Dat plan krijgt ook de steun van toezichthouder de Nederlandsche Bank. De inkomenseffecten daarvan worden doorgerekend door de Pensioenfederatie. Maar voor de uitkomsten er liggen, dreigt al een hete herfst. Tienduizenden gepensioneerden van de FNV-achterban komen in het geweer tegen ingrijpende hervormingen. Dat zet het draagvlak binnen met name FNV onder druk en kon wel eens een bom vormen onder het beoogde pensioenakkoord.
Geef een reactie