Eén op de zes mensen met een aflossingsvrije hypotheek komt in de financiële problemen aan het einde van de looptijd. Zij hebben niet genoeg gespaard om hun hypotheek af te lossen. Een nieuwe hypotheek afsluiten kan vaak niet. Dat blijkt uit onderzoek van hypotheekadviessite Ikbenfrits.nl.
Ruim een miljoen huishoudens lost niks af op de hypotheek, maar betaalt alleen rente. Zo wordt maximaal gebruik gemaakt van de hypotheekrenteaftrek. Maar aan het eind van de rit is er soms geen geld en moet een nieuwe hypotheek worden afgesloten om de oude af te lossen. Bij één op de zes blijft er een restschuld achter. De verwachting dat de bank hun oude hypotheek herfinanciert komt lang niet altijd uit. Zeker als het inkomen is gedaald, of het huis minder waard is geworden. Het gemiddelde financieringsgat is €83.000 blijkt uit het onderzoek.
ParaZiet zegt
Maximaal is toch niet optimaal. De financieringsadviezen destijds gingen uit van de
verwachting dat de huizen wel in prijs zouden stijgen. Dat komt lang niet altijd uit. De zo lekker aanvoelende en daarom zo zeer aangeprezen fiscale teruggraaierigheid geeft wel maximale aftrek maar blijkt dan verkeerd uit te pakken. As je dan lange tijd van dat idee heb genoten (emotie) dan moet je daarvoor dankbaar zijn en nu niet gaan zeuren dat je je huis moet verkopen en een restschuld moet aflossen van de pensioentje.
Jeroen van Rossum zegt
Jammer toch, dit soort verwarrende berichtjes. Ze scheppen een verkeerd beeld over aflossingsvrije hypotheken. Die kunnen immers heel wel verantwoord toegepast worden.
De risico´s waar voortdurend op gewezen wordt zijn nihil bij een veertigplusser die voldoende heeft gespaard om de helft van de aankoopsom contant op tafel te leggen, ook al is het inkomen te laag om de resterende hypotheeklening af te lossen in bijvoorbeeld dertig jaar.