Boekhouder David K. blijkt in een periode van 3,5 jaar ongeveer 127 duizend euro te hebben ontvreemd van de kleine protestantse Irenekerk in Ridderkerk. Door de financiële schade ziet de kleine kerkgemeenschap met slechts 100 leden zich zelfs genoodzaakt de deuren te sluiten. Het OM heeft een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden geëist tegen K. Daarnaast eist justitie dat hij het gestolen geld terugbetaalt en zich laat behandelen voor zijn gedrag. Zelf vindt K. dat dat het hem wel érg makkelijk is gemaakt om te stelen.
Gegraai en bekentenis
K., die volgens RTV Rijnmond opgeleid is als accountant, begon in 2014 met zijn gegraai in de kas toen hij nog een goede baan had als IT-er. “Ik weet niet wat mij heeft bezield. Ik weet gewoon niet hoe het komt”, zei hij onlangs tijdens de rechtszitting. Ook na een burn-out bleef hij doorgaan met het verduisteren van geld van de kerkgemeenschap. “Ik wilde op dezelfde manier blijven doorleven.” In een e-mail aan het bestuur van de Irenekerk biechtte hij uiteindelijk zijn daden op en gaf hij aan het geld te hebben ontvreemd vanwege zijn verslechterde financiële situatie: “Ik realiseer mij dat dit niet de meest chique oplossing was, dus dan ook mijn excuses daarvoor.”
Terugbetalingsregeling onvoldoende, kerkdeuren dicht
De Irenekerk kwam een terugbetalingsregeling overeen met K., maar dat bleek onvoldoende voor de kleine kerkgemeenschap om te kunnen overleven. Het kerkgebouw is inmiddels verkocht aan een projectontwikkelaar die er drie huizen gaat bouwen. In mei vindt de laatste dienst plaats als de coronamaatregelen dat toelaten.
‘Wel erg makkelijk gemaakt’
K. lijkt niet erg schuldbewust en vindt dat het hem door de kerkelijke gemeenschap wel érg makkelijk is gemaakt om te stelen, bleek vorige week tijdens de rechtszitting. Ze hadden beter moeten opletten, zei K. al eerder tegen de reclassering. De Irenekerk had hem niet de pinpas met code moeten geven.
De rechter doet over ruim een week uitspraak in de zaak.
Bron: RTV Rijnmond
G Timmerman zegt
Was het de ouwe Limperg nog die zei: Vertrouwen is goed maar controleren is beter?
Merk op dat, ook in deze casus, zoals steeds vaker, het niet controleren tegen de gedupeerde partij wordt gebruikt.
En onze politici, niet gehinderd door kennis van zaken, maar kraaien: controle is wantrouwen!!
J.N. Weezenberg RA zegt
Simpele maatregel: laat dagafschriften naar de voorzitter sturen.
Dan is de controlerende functie ingevuld.
Laat a.s. bestuurders weten dat er een KASCOMMISSIE GIDS bestaat met daarin een mini cursus AO & IC.
G Timmerman zegt
Klopt, nee klopte, want weet u, in het kader van
het milieuvriendelijker gaan werken zenden de banken al geen dagafschriften meer en moeten we ze zelf maar uit printen. Nou dan doen we dan dus niet want dat kost papier, nee we slaan ze wel op in de cloud (= mist?) bij datacentre’s die giga veel stroom verbruiken. Verder: bij de bank met vier letters, beginletter R, kun je de jaaropgave al niet eens meer naar het postadres van de voorzitter laten zenden als de organisatie een postbus heeft. Dus hebben we, in die casus, een tweede pas aan moeten schaffen waarmee de voorzitter op elk moment informatie KAN ophalen. Kost niet zo vreselijk veel zei de aardige Bankjuffrouw, maar een paar tientjes. Kijk dat is slim, nu komt er geld binnen in plaats van portokosten betalen.
Spider zegt
Schandallig …een kerkganger fraudeurs…
Kees Douma zegt
Iemand die zegt accountant te zijn zorgt zelf dat hij functiescheiding regelt, zo dat hij weet dat hij gecontroleerd kan worden.
Wat een….
Fons zegt
Ik dacht dat God dan zou helpen.
Cor Stapel zegt
Of je besteed de administratie voor een beperkt berdag uit aan een echte accountant.