Het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie willen dat de Tweede Kamer voorlopig niet de wet behandelt die het pensioen van gescheiden partners voortaan automatisch verdeelt. Ze vrezen dat die verdeling straks over het hoofd wordt gezien door scheidende stellen.
De Wet pensioenverdeling bij scheiding is begin 2019 al geconsulteerd. Toen lieten beide organisaties al weten dat de verandering dat gescheiden partners straks standaard recht hebben op de helft van het pensioen van hun ex, ook vereist dat pensioendeelnemers daar goed over worden ingelicht en een weloverwogen keuze kunnen maken. Een gemaakte keuze kan namelijk niet meer worden teruggedraaid.
Standaard verdeling
Wat Verbond en federatie betreft, wordt het wetsvoorstel uitgesteld. De Tweede Kamer zou het deze maand behandelen. Niet dat het voorstel slecht is, aldus beide organisaties. Ze zien ook het voordeel dat het opgebouwde pensioen direct bij de scheiding automatisch wordt verdeeld. Nu is daar pas sprake van op pensioendatum, vaak met complicaties tot gevolg. Maar als partners in de nieuwe situatie geen pensioen willen delen, moeten ze dat tijdens de scheiding afspreken en direct doorgeven. Ben je te laat, dan staat de verdeling al vast. De vrees bestaat dat dat over het hoofd wordt gezien. ‘Wij zijn bang dat er eerder minder dan meer over gepraat zal worden door adviseurs nu er een wettelijke standaardverdeling is’, zegt Verbondsdirecteur Harold Herbert in het FD.
Een verplicht pensioenplan als onderdeel van de scheiding zou een oplossing kunnen zijn, maar dat wil het kabinet niet. Bovendien zouden de keuzemogelijkheden eenvoudiger moeten worden gemaakt, bepleiten de pensioenuitvoerders. Anders kunnen ze de aanpassingen niet doorvoeren voordat de wet ingaat; die staat nu voor 1 juli volgend jaar gepland.
De Pensioenorde heeft op 30 september 2021 een brief aan de griffie en alle individuele leden van de Vaste Kamercommissie SZW alsmede Pieter Omzigt gestuurd. In deze brief motiveert zij waarom uitstel van invoering van de Wet Pensioenverdeling nodig is. Geen afstel maar uitstel. De invulling en uitwerking van het pensioenakkoord dienen eerst duidelijker te zijn. Bovendien is het nodig om de administraties van alle pensioenuitvoerders op orde te hebben. De erfenis van 25 jaar Wet verevening pensioenrechten bij scheiding laat nogal wat scherven na. Lijm die eerst voordat je overgaat naar een nieuwe wet. Anders komen de rechthebbenden van de regen in de drup.