Dit blijkt uit een rondgang van de NOS. De wet DBA bestaat al acht jaar, maar de Belastingdienst handhaaft nauwelijks. Vanaf 1 januari 2025 verandert dit.
Onduidelijkheid
Werkgevers noemen het tegengaan van schijnzelfstandigheid positief, maar zijn het erover eens dat de aankomende handhaving veel onduidelijkheid met zich meebrengt. Of iemand als ondernemer werkt of als werknemer hangt af van factoren zoals zelfstandigheid in werktijden en -methoden, en het bestaan van een gezagsverhouding. Sinds de invoering in 2016 is de wet DBA niet aangepast, maar een extra wet om verduidelijking te bieden is gepland voor 2026.
Bezorgde werkgevers
Werkgevers zijn bang dat de flexibele schil van zzp’ers verdwijnt, wat volgens hen vaak nodig is om piekmomenten op te vangen. In de IT-branche maakt men zich minder zorgen dankzij modelovereenkomsten die schijnzelfstandigheid moeten voorkomen, al constateert de Belastingdienst dat deze afspraken niet altijd worden nageleefd.
Seizoensgebonden werk en zzp’ers
De handhaving van de zzp-wet zorgt voor grote onzekerheid onder zowel zzp’ers als hun opdrachtgevers. Terwijl sommige sectoren manieren vinden om de wet te omzeilen, worstelen anderen met de onduidelijkheid en potentiële willekeurige handhaving. Veel zzp’ers vrezen hun zelfstandigheid te verliezen, terwijl werkgevers zoeken naar oplossingen om aan de nieuwe eisen te voldoen.
Voor sommige sectoren, zoals cultuur, is werk seizoensgebonden en moeilijk in loondienst te regelen. Veel zzp’ers willen niet in loondienst. Zij vinden de wet betuttelend en waarderen hun vrijheid. Freelancers merken dat werkgevers terughoudender worden om met zzp’ers samen te werken vanwege de onduidelijkheid rondom de wetgeving.
Bron: NOS
G Timmerman zegt
Nu eens is niet de wenselijkheid doorslaggevend maar de werkelijkheid. Dat is lastig omdat we dat nog niet gewend zijn. Als een werkende net zo werkt als een werknemer werkt dan is het geen zelfstandige maar een werknemer. De schijn van zelfstandigheid kunnen we dan wel proberen op te houden door in contracten, al of niet “goedgekeurd ” door het Ministerie, op te nemen dat er geen dienstverband is, of beoogd wordt, maar dat helpt niet want alleen het feitelijk functioneren bepaalt. Niet het Papier maar de (werk) Plek. Lastig? Dat valt erg mee, beter gezegd: helemaal niet, want al die “zelfstandigen” zijn precies zo als de andere leden van het hele team uitgenodigd voor de maandelijkse vrijdagmiddag -hopelijk wel alcoholvrije- bedrijfsborrel. Dat we vooraf met z’n allen ook nog wat deden aan Veiligheidsinstructies doet hiervan niet af. Gelijke behandeling, hoe gewenst, nuttig, nodig en verplicht ook, is tekenend. Hoezo, wegsturen?
Je gunt je maatje met jezelf toch ook een neut?
Wim zegt
Helemaal mee eens, eindelijk eens al die schijnconstructies en niet zzp’ers in onderwijs, zorg en dergelijke aanpassen en aanpakken