Publicatieverplichting van ANBI’s
Een ANBI (algemeen nut beogende instelling) is sinds 1 januari 2014 verplicht om de eigen gegevens te publiceren op het internet. Dit mag bijvoorbeeld op de eigen website, maar deze verplichting mag ook via een gemeenschappelijk website van bijvoorbeeld een brancheorganisatie worden voldaan. Deze publicatieverplichting heeft als doel dat zowel belastingbetalers, als donateurs en begunstigden inzicht kunnen krijgen in het functioneren van een goed doel. Giften aan ANBI’s, die voldoen aan de voorwaarden, mogen in aftrek worden genomen op het inkomen voor de inkomstenbelasting of op de winst voor de vennootschapsbelasting, afhankelijk van welke partij de gift doet.
ANBI’s moeten bepaalde informatie verplicht publiceren. De gegevens die in ieder geval gepubliceerd moeten worden zijn onder meer de naam van de ANBI, met KvK-nummer. Bovendien moeten de contactgegevens, zoals bezoekadres en telefoonnummer van de desbetreffende ANBI openbaar bekend zijn. Daarnaast moeten de statuten, de hoofdlijnen van het actuele beleidsplan en een actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten gepubliceerd zijn. Tevens moet kenbaar zijn hoe, en uit wie, het bestuur van de desbetreffende ANBI is opgebouwd.
Belastingplan 2026
In het Belastingplan 2026 zal worden voorgesteld om de publicatieverplichting voor ANBI’s verder uit te breiden. Naast dat de ANBI’s de relevante gegevens namelijk op een relevantie website publiceren, dient de desbetreffende informatie voor het algemene publiek ook te vinden zijn op één centraal punt. Het doel is daarom om een portal te creëren, waarin de informatie van alle Nederlandse ANBI’s vindbaar is.
Naast deze portal-publicatieverplichting komt er een portal waar de ANBI-gegevens worden aangeleverd en vervolgens middels het portaal worden verwerkt. Deze toekomstige portal-ANBI Toezicht zal vallen onder de verantwoordelijk van de Belastingdienst. Deze portal vormt een afgescheiden omgeving, die niet voor het algemene publiek toegankelijk is. Met deze portal moet het toezicht op ANBI’s worden verbeterd en gedigitaliseerd. Met de portal zal namelijk worden bewerkstelligd dat de registratie, de communicatie en de verzameling van gegevens van ANBI’s zal worden gedigitaliseerd evenals gecentraliseerd.
Stefan zegt
Zou het artikel kunnen uitleggen waarom het logisch is dat het platform dat doorgaans dergelijke data (zoals jaarverslagen, statuten e.d.) verzamelt en beschikbaar maakt, hier niet geschikt voor is? Ik bedoel de KvK.nl, waar de meeste ANBI’s al geregistreerd staan en hun UBO moeten registreren. Het lijkt mij doelmatiger, uiteraard van een afstand, om een gegevensuitwisseling naar de belastingdienst op te zetten met diens wensen, dan hier een totaal nieuw platform voor op te zetten wat niet aansluit bij het doel één centraal punt (waar de KVK om bekend staat, en voor een deel van de ANBI’s ook al in voorziet). Ook voor statuten en dergelijke heeft de KvK een plek.
De Belastingdienst heeft volgens mij al genoeg uitdagingen. Dit neemt niet weg dat de wetgever kan voorzien in afspraken voor gestandaardiseerde gegevensuitwisseling en -ontsluiting met de Belastingdienst om in haar toezichtstaak te voorzien.
Daarnaast zijn allerhande platformen al aangesloten (API-digitale gegevensuitwisseling) bij de KvK (en company.info) en zijn allerhande CRM’s daar weer mee aangesloten. Zou zonde zijn om dat – helemaal als je in deze branche zit – weer een nieuwe opzet voor moet maken.
Erik Hoevelaken zegt
Eens met Stefan om aan te sluiten bij bestaande systemen. Waarbij het ook fijn zou zijn om met een grote criteria te werken. Want een ANBI stichting met 200k aan donaties is iets anders als een ANBI met een paar miljoen aan donaties.