VNO-NCW en MKB-Nederland zijn tegen een wettelijke beperking van het aantal commissariaten bij niet-beursgenoteerde ondernemingen en organisaties. Dat zeggen zij in reactie op een voorstel van de FNV naar aanleiding van de Meavita-zaak.
De Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam oordeelde recent dat de toenmalige raden van bestuur en de toezichthoudende organen van zorgconcern Meavita verantwoordelijk zijn voor het wanbeleid dat uiteindelijk tot de val van het zorgconcern heeft geleid. De FNV wil een wettelijke beperking van het aantal commissariaten bij niet-beursgenoteerde ondernemingen en organisaties. Volgens de FNV maakt de zaak Meavita ‘voor eens en altijd duidelijk dat besturen en toezichthouden geen erebaan, maar hard en serieus werken is’.
De ondernemingsorganisaties begrijpen de discussie en vinden ook dat een commissariaat geen erebaantje is. ‘Maar je moet niet alles over één kam scheren.’
Zwaarte verschilt
De ondernemingsorganisaties wijzen erop dat toezichthoudende functies onderling sterk kunnen verschillen in zwaarte. Bovendien hebben kleinere organisaties, bijvoorbeeld in de culturele sector, nu al moeite om voldoende toezichthouders te vinden.
Code corporate governance
De code voor corporate governance schrijft een maximum van vijf commissariaten per persoon bij beursgenoteerde bedrijven voor. Voor grote bedrijven en organisaties geldt daarnaast al een wettelijk maximum van vijf. VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen dat met een verdere beperking het nog moeilijker zal worden om toezichthouders voor semipublieke organisaties te vinden. Het zou volgens de ondernemingsorganisaties meer moeten gaan om het groter maken van de vijver waaruit wordt gevist. Daarbij moet meer worden gestuurd op diversiteit in raden van toezicht, de juiste competenties en een goed samengesteld team.
Geef een reactie