De kosten voor het stroomnetwerk lopen op en dreigen de Nederlandse industrie op steeds grotere achterstand te zetten ten opzichte van buurlanden, zo waarschuwt VNO-NCW op basis van een nieuw rapport van onderzoeksbureau Aurora. Volgens de ondernemersorganisatie moeten de netwerkkosten anders worden gefinancierd om verdere negatieve effecten op de energietransitie en de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie te voorkomen.
Studie betaald door grootverbruikers
De nieuwe studie is uitgevoerd in opdracht van energiegrootverbruikers als Tata Steel, Shell, Nyrstar, BP, Sabic en Chemelot. De conclusie is dat de netwerktarieven voor grote stroomafnemers in Duitsland, België en Frankrijk vaak meer dan 80 procent lager zijn dan in Nederland. Volgens VNO-NCW zijn de kostenverschillen extra zorgwekkend omdat het verschil in energiekosten tussen Europa en de Verenigde Staten en Azië sowieso al groot blijft komende decennia.
Het rapport is aangeboden aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei. De bedrijven vragen haar zowel voor de korte als voor de lange termijn maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat Nederland in de pas blijft lopen met andere landen in Europa.
Aanpassingen kosten half miljard
De studie laat zien dat de Nederlandse energie-intensieve industrie in 2024 veel meer kwijt is aan nettarieven en dat zonder ingrijpen de concurrentiepositie verder zal verslechteren richting 2045. Om de nettarieven voor grootverbruikers op een vergelijkbaar niveau te krijgen als in buurlanden, is op dit moment jaarlijks meer dan 300 miljoen euro nodig, wat groeit naar meer dan 500 miljoen euro in 2030.
IKC-regeling verlengen
VNO-NCW vindt dat de Nederlandse politiek op korte termijn moet kijken naar mogelijkheden die andere landen wel gebruiken. Zo dient de zogeheten IKC-regeling voor bedrijven met hoge elektriciteitskosten te worden verlengd; die geldt nu slechts voor een jaar. Ook zouden investeringen in het elektriciteitsnet, net als voor wegen en spoorwegen, collectief moeten worden gefinancierd omdat die zichzelf zouden terugverdienen.
Als Hermans gevoelig is voor de wensen van de sector, zal ze een goed verhaal moeten hebben bij minister van Financiën Heinen, want die heeft in de aanloop naar de begroting voor volgend jaar al laten weten dat er weinig ruimte is voor extra bestedingen. Hij stelt op vragen van collega’s als antwoord te zullen geven: ‘Ik begrijp het, maar er is geen geld. That’s it.’
Bron: ANP
G Timmerman zegt
Vraagjes: Is het rapport openbaar (zo ja waar kan ik het vinden) en hoe is omgesprongen met de slogan: wie betaalt bepaalt?