Het lijkt erop dat er nu echt stappen worden gezet rond SBR en ondernemingsfinanciering. Met de spreekwoordelijke druk op de knop kunnen kredietrapportages worden verstuurd zodat de hele keten van accountant tot ondernemer en financierder in een keer beschikken over de correcte, eenduidige informatie. In gesprek hierover met Sander Middendorp en Mark Bisschop van SBR Nexus.
Sander Middendorp is sinds 1 februari vorig jaar directeur van SBR Nexus en heeft daarvoor al een ruime bemoeienis gehad met SBR, bankrapportages, MKB-financiering e.d. vanuit de bancaire wereld. Mark Bisschop is meer de technicus. Iemand die de technische inns and outs van SBR en XBRL kent. Hij kan de code lezen en ook zien wat er direct goed gaat, fout gaat of misschien wel beter kan. Maar hij kent ook de accountancywereld en de softwarewereld als zijn binnenzak. Het is die samenwerking die uiteindelijk tot de winnende combinatie moet leiden.
Wat is nu het probleem? Er zijn inmiddels toch meerdere Fintechaanbieders die financieringsaanvragen geautomatiseerd kunnen indienen en afhandelen?
‘Klopt niet helemaal,’ zo stelt Sander Middendorp. ‘Indienen wel. Maar dat is niet genoeg.’ Hij constateert dat er nog steeds geen echte standaard is die over de gehele keten werkt. Standaardisering van informatievoorziening over de gehele keten is noodzakelijk om in de nieuwe digitale wereld informatie te kunnen uitwisselen. ‘Daarvoor moeten alle partijen met elkaar om tafel.’ Nu is het zo dat sommige aanbieders inderdaad kredietaanvragen geautomatiseerd, op basis van de administratie en de jaarrekening van een ondernemer kunnen opstellen. ‘Maar dat is nog maar één kant van de munt. Daarbij is het ook niet zo dat deze software allemaal op basis van dezelfde standaarden werkt. De andere kant is dat er bij de geldverstrekkers ook nog steeds niet gewerkt wordt met uniforme standaarden. Kortom: de verschillende softwarepakketten rond financiering werken niet op basis van
Dat lijdt ertoe dat trajecten voor MKB ondernemers die een financiering nodig nog steeds te lang duren. Middendorp benadrukt nog eens, ‘Snellere en betere kredietverschaffing ten behoeve van de MKB-ondernemer is het grote doel.’ En dan hoort het niet uit te maken of een krediet nu bij een bank of een crowdfunder wordt aangevraagd.
Standaardisering van de informatiestroom moet dus – als het aan SBR Nexus ligt – bij alle partijen op de agenda komen. Stappen worden er inmiddels gezet. Zo is er inmiddels een vastgoedtaxonomie op basis waarvan alle benodigde financiële informatie rond vastgoedtaxaties kan worden vastgelegd. Dergelijke systemen moeten ook beschikbaar komen voor het MKB. Zodat financieringsaanvragen door ondernemers eenvoudig kunnen worden ingestuurd – het gaat hier niet om de hele grote kredieten van + € 1 miljoen- en door alle financieringsverstrekkers, op basis van de juiste informatie kunnen worden afgehandeld.
Standaardisering staat al meer dan 10 jaar op de agenda
Middendorp: ‘SBR Nexus moet meer de rol zoeken van regisseur in de totale keten. En die schakels in die keten beginnen bij de ondernemer die geld nodig heeft om een volgende stap te kunnen maken met zijn bedrijf. Vervolgens de accountant of het administratiekantoor die de ondernemer ondersteunt. De accountant zorgt ervoor dat de administratie op orde is en dat hij als deskundige de cijfers van de onderneming kan valideren. Het betekent dat de ondernemer in samenspraak met zijn accountant de financieringsbehoefte goed kan duiden. Waarvoor, hoe lang? Het betekent dat een mogelijke geldverstrekker in één keer de juiste informatie krijgt: financiële kengetallen, jaarrekening, prognose, business plan.
Teruglevering
Het gaat het niet alleen over de plannen die voor dit jaar in het verschiet liggen, zoals het kunnen terugleveren van geaggregeerde data over ondernemingen zodat benchmarking mogelijk wordt. Als alles goed gaat dan komt dit in de nabije toekomst beschikbaar, maar dat is allemaal nog belofte. De Standaard Bankverklaring is de eerste terugleverstroom welke begin dit jaar is live gegaan.
Het concrete voorbeeld waar Mark Bisschop mee komt gaat over relevante stappen. ‘In het kader van kredietaanvragen en -beheer, vragen banken ook om de IB-aangiften van de ondernemer. Dit is veelal aan de onderkant van de markt een – misschien niet zo opvallend – maar wel relevant gegeven. Eén druk op de knop. Niet alleen direct uit de veel gebruikte IB-aangifte software van o.a. Elsevier, Wolters Kluwer of Unit4, maar ook vanuit portals als Creaim en Pinkweb. Dat zijn concrete gemaakte stappen, die de hele keten van kredietaanvraag en -beheer vereenvoudigen en versnellen.. De voorbereidingen lopen om dit vanaf de tweede helft van dit jaar mogelijk te maken.’
Samenspel accountant en technologie
Het is in de ogen van Mark Bisschop de belangrijke combinatie. Technologie moet faciliteren, moet informatie op een betrouwbare en toetsbare manier ontsluiten. Standaardisering is daarbij een belangrijke sleutel. De tweede factor is de menselijke validatie. Wie controleert die cijfers, wie heeft de cijfers langs de meetlat van de werkelijkheid gelegd? ‘Partijen – kredietvragers en -verstrekkers – hebben belang bij betrouwbaarheid. De tweetrap technologie als facilitator en accountant die een redelijke garantie kan bieden dat er kritisch naar de cijfers wordt gekeken moet ervoor zorgen dat de volgende stappen in de keten gezet kunnen worden. De ondernemer die sneller en eenvoudiger toegang krijgt tot krediet. De bank die met een redelijke mate van zekerheid en risico-afweging kredieten kan verstrekken en een accountant als belangrijke spil die kritisch kijkt naar zijn klant, zijn cijfers en prognoses.
Geef een reactie