Dat meldt online bank Knab op basis van eigen onderzoek. Volgens de bank dreigt een aanzienlijke braindrain op de Nederlandse arbeidsmarkt. Veel ervaren ondernemers overwegen vervroegd met pensioen te gaan als de wet hen dwingt te stoppen met hun huidige werkzaamheden. Jongere ondernemers lonken naar het buitenland.
Meeste schijnzelfstandigen bij de overheid en in de IT-sector
Een aanzienlijk deel van de zzp’ers (13%) verwacht als schijnzelfstandige te worden aangemerkt zodra de Belastingdienst begint met handhaven. Die percentages liggen het hoogst binnen de sectoren overheid (28%), IT (21%) en Media & Communicatie (21%). Zzp’ers binnen die sectoren werken vaak langdurig aan één opdracht en velen zijn voor hun inkomen afhankelijk van één opdrachtgever.
Dreigende braindrain door vervroegd pensioen 50-plussers
Een kwart van de 50-plussers overweegt eerder met pensioen te gaan als de wet hen dwingt te stoppen met ondernemen. Daarnaast noemen jongere zzp’ers opvallend vaak de optie om buiten Nederland op zoek te gaan naar opdrachten. Hierdoor dreigt een hoop kennis, ervaring en talent van de toch al krappe Nederlandse arbeidsmarkt te verdwijnen. Slechts 30% zou een baan in loondienst willen als zij hun huidige zzp-werk moeten staken.
Roep om stabiel overheidsbeleid
Het onderzoek laat zien dat zzp’ers vooral behoefte hebben aan stabiel overheidsbeleid, stelt Knab. De voortdurende veranderingen in wet- en regelgeving worden door veel zzp’ers als belemmerend ervaren. Ze verlangen naar duidelijkheid en voorspelbare regels, zodat ze hun bedrijven zonder constante onzekerheid kunnen voortzetten. Bijna 60% van de zzp’ers beschouwt stabieler overheidsbeleid als essentieel voor de toekomst van zelfstandig ondernemerschap in Nederland.
“Creëer een omgeving waarin bewuste zzp’ers kunnen floreren”
Uit het onderzoek blijkt dat 49% van de zzp’ers positief is over de toekomst van zelfstandig ondernemerschap in Nederland. Volgens Nadine Klokke (CEO Knab) kan dat echter snel veranderen. “Het sentiment onder zzp’ers kan verslechteren als het kabinet schijnzelfstandigheid blijft bestrijden met onduidelijke en steeds veranderende regelgeving. Een stabiel overheidsbeleid en duidelijke wet- en regelgeving zijn van cruciaal belang voor het succes van zzp’ers. De overheid moet een omgeving creëren waarin bewuste, niet-kwetsbare zzp’ers kunnen floreren zonder onnodige beperkingen. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft wat dat betreft een uitgelezen kans, aangezien de opvolger van deze Wet DBA momenteel in voorbereiding is en naar verwachting vanaf 2026 gaat gelden.”
Edwin zegt
Volgens mij weet niemand nog wat de regels zijn waaraan de zzp’er moet voldoen. Daarnaast is de belastingdienst zelf een van de grootste inhuurders van zelfstandigen. Enige wat die doen is ze iedere keer naar een andere afdeling verplaatsen. Gaan ze zichzelf ook een boete opleggen?
Timo zegt
Intussen zijn de regels waarop de Belastingdienst gaat handhaven vrij duidelijk. Op de website van de Belastingdienst kun je een “ondernemerscheck” doen. Zoals de vragen daar gesteld worden komen er maar weinig zzp ers doorheen vrees ik. Dit zal naar mijn mening erg slecht uitpakken voor veel mensen in Nederland. En handhaving of niet veel bedrijven( zorg/staat/bouw) hebben uit schrik al brieven de deur uitgedaan met de mededeling dat niet verder gaan(durven) met ZZPers.
Henk Verhoek zegt
Op 3 januari wordt er in elk vetzorgingstehuis geen luier meer verschoond. De helft van de verkeersregelaars zit thuis. Scholen gaan 3 klassen samenvoegen.
Beste overheid, 1 drama, 1 puinhoop, wat een afstand tot de realiteit.
Remco zegt
Precies
Sara zegt
Nederland staat op instorten en zal dan ook daadwerkelijk instorten.
Mohamedali Sajjadhoesein zegt
Eat dacht van beveiliging van schiphol, overheidsgebouwen en coa’s.alles mogelijk gemaakt door zzp.
Schiphol dicht ivm te weinig beveiliging. Een veiligheids risico.
Kadir zegt
Dit is niets anders dan schieten met een canon op een mug. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat schijnzelfstandigheid maar 1% van het geheel betreft. Daarnaast is de wet niet eens te handhaven, dit hebben belastingambtenaren zelf aangegeven wat in het onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar voren komt. Als het moratorium wordt opgeheven zonder dat er eerst goed over de wet wordt nagedacht zal het verstrekkende gevolgen hebben. Zzp’ers zonder opdrachten die naar de bbz gaan, lees megakosten voor de gemeenten/overheid, de meeste administratiekantoren kunnen de tent sluiten, die kunnen ook bij de overheid aankloppen voor een uitkering, want die kunnen echt niet meer voor een baas werken, en idem voor hun personeel en ga zo maar door.
Ramon Van Doorn zegt
..en nog maar weer een regel erbij om de zzp-er aan te pakken.
Nederland loopt leeg en logisch.
Wie wil er nog werken in een land waar de regels oplopen,als je voor jezelf begint?
We zijn gelukkig al een tijdje weg en zien NL afglijden.
Meer immigranten komen en meer NL-ers vertrekken.
De politiek heeft oogkleppen en vult alleen maar de zakken van de hardwerkende NL-er.
Onze ogen zijn op tijd geopent en op tijd vertrokken.
Het NL wat we kenden is niet meer..
De vaklui weet inmiddels beter, waar te verdienen en het te behouden en dat is niet in NL.