
Omnibus
Het recent gepresenteerde Omnibusvoorstel beoogt een stroomlijning van de CSRD-rapportage en leidt naar verwachting tot een aanzienlijke inperking van de reikwijdte. In de eerste implementatiefase (‘wave 1’) zal het aantal beursgenoteerde ondernemingen dat onder de CSRD valt, dalen van ongeveer 160 naar iets meer dan 100. Daarnaast worden andere ondernemingen (‘wave 2’) en het beursgenoteerde mkb (‘wave 3’) later dan gepland aan de verplichtingen onderworpen.
Een belangrijke wijziging is dat wave 1- en wave 2-ondernemingen met minder dan 1000 werknemers, evenals alle wave 3-ondernemingen, volledig buiten de CSRD-reikwijdte zouden vallen. Dit heeft impact op bedrijven en accountantskantoren die zich al voorbereiden op CSRD-naleving en duurzaamheidsassurance.
AFM: transparantie en betrouwbaarheid blijven essentieel
Hoewel het Omnibusvoorstel nog niet definitief is, waarschuwt de AFM voor de gevolgen van het voorstel. De toezichthouder juicht toe dat de dubbele materialiteit binnen wave 1 behouden blijft, maar maakt zich zorgen over het feit dat duurzaamheidsrapportering voor ondernemingen met minder dan 1000 werknemers volledig vrijwillig wordt. Dit kan leiden tot een gebrek aan betrouwbare duurzaamheidsinformatie voor beleggers en andere stakeholders.
Een ander zorgpunt is het schrappen van ‘reasonable assurance’ als vooruitzicht. Dit zou de groei naar betrouwbaardere duurzaamheidsinformatie beperken, omdat auditors minder diepgaande controles hoeven uit te voeren. De AFM blijft zich daarom inzetten voor een evenwichtige benadering, waarbij transparantie en controlemechanismen gewaarborgd blijven.
Duurzaamheidsverslagen 2024
Ondanks de onzekerheid rond de wetgeving houdt de AFM vast aan het ingroeipad voor duurzaamheidsrapportage. De duurzaamheidsverslagen over 2024, die grote beursgenoteerde ondernemingen momenteel publiceren, worden beschouwd als een belangrijke stap in deze transitie.
In lijn met de Agenda 2025 voert de AFM in 2024 onderzoeken uit naar de kwaliteit van duurzaamheidsrapportages. Hierbij ligt de nadruk op de dubbelmaterialiteitsanalyse en de toelichting op impact, kansen en risico’s. Daarnaast onderzoekt de AFM hoe OOB-accountantsorganisaties zich voorbereiden op CSRD-assurance, met speciale aandacht voor kwaliteitsbeheersing en assurancewerkzaamheden bij beperkte zekerheid.
Oproep AFM
De AFM benadrukt dat, ondanks mogelijke versoepelingen in de CSRD-verplichtingen, de noodzaak van betrouwbare duurzaamheidsrapportages blijft bestaan. Beursgenoteerde ondernemingen en accountantsorganisaties worden aangemoedigd om transparantie te blijven bevorderen. Dit draagt niet alleen bij aan verantwoorde besluitvorming door investeerders en stakeholders, maar stimuleert ook duurzamer gedrag binnen het bedrijfsleven.
Hoewel de AFM voorlopig geen strikte handhaving aankondigt, zal zij blijven toezien op de ontwikkeling van duurzaamheidsverslaggeving en assurancepraktijken. De oproep aan accountants is duidelijk: blijf investeren in de kwaliteit van duurzaamheidsinformatie, ongeacht de uiteindelijke vorm van de wetgeving.
Geef een reactie