
De wet bepaalt dat de forfaitaire rendementspercentages voor spaartegoeden en schulden pas na afloop van het jaar worden vastgesteld, zodat ze zo goed mogelijk aansluiten bij de werkelijke rendementen. De percentages zijn gebaseerd op gemiddelde rentestanden van de eerste elf maanden van het jaar, zoals gepubliceerd door De Nederlandsche Bank (DNB). Deze gegevens zijn echter pas in januari beschikbaar, waardoor december buiten beschouwing wordt gelaten.
Hoewel de benodigde data begin januari bekend zijn, duurt het daarna nog enkele weken voordat de ministeriële regeling wordt opgesteld en getoetst door de Belastingdienst. Dit jaar werden de percentages op 22 januari doorgezet naar de Belastingdienst, zodat ze in de digitale aangifte konden worden verwerkt. De definitieve publicatie in de Staatscourant volgde op 7 maart.
Kritiek en verbetering
Kamerlid Van Eijk vraagt zich af waarom het publiceren van slechts twee getallen drie maanden in beslag neemt. Staatssecretaris Van Oostenbruggen erkent in zijn antwoorden op de Kamervragen van het VVD-lid dat het om een relatief eenvoudige regeling gaat. Hij zegt toe zich in te spannen om de publicatie volgend jaar vóór 1 maart 2026 te laten plaatsvinden.
Juridische gevolgen
Op de vraag of de late publicatie tot rechtszaken kan leiden, antwoordt Van Oostenbruggen dat er geen sprake is van een formele vertraging, omdat de wet geen uiterste publicatiedatum stelt. Hij verwacht dan ook geen juridische procedures. Wel benadrukte hij dat de huidige werkwijze tijdelijk is, totdat de nieuwe Wet werkelijk rendement wordt ingevoerd, die een eerlijker belastingstelsel voor vermogen moet brengen.
Lees hier de antwoorden.
Waarom is men m.b.t. de spaartegoeden niet in staat uit te gaan van het werkelijke rendement? De belastingdienst beschikt over alle daarvoor bestemde beschikbare informatie. Uitgaan van een forfaitair rendement op dit punt vind ik uiterst discutabel.
Ook het werkelijk rendement is een kromme regeling. Het gaat om het saldo op 1-1 de werkelijke rente is van het hele jaar. Box 3 is een rare regeling met alleen maar onjuiste aannames. Denk ook maar aan uitstaande leningen tegen lage percentage
Het is sowieso bizar dat de wetgever voor rendement op vorderingen uitgaat van een rendement dat bijna 3 keer hoger is dan het rendement op schulden, zeker in de voor aankomend jaar aangekondigde tarieven.
Terwijl een ieder weet dat de rente op schulden, zoals zelfs de belastingrente, aanzienlijk hoger is dan het tarief waarmee de fiscus in box 3 rekening houdt.
Het heeft niets meer met eerlijke heffing van doen, maar alles met het vullen van gaten in de begroting.
Het is duidelijk dat de door ons betaalde overheid NIET het beste met je voor heeft.
Nee,” hoe kunnen we de burger nog meer legaal uit de zak kloppen” is het devies.
Kijk ook maar naar de 6% die je moet betalen als je bijv. een schenking op papier doet aan je kids.6% ? Legale diefstal dus! BAH!